Стефан Янев: Така нареченият "отбор" на Петков не беше никакъв отбор, от самото начало имахме различия с него

Партията няма да се казва "Развитие" и няма да се учредява на 16 април, разкри той

Стефан Янев
Стефан Янев Източник: МС

"Българският парламент гласува моята оставка. Взимането на решение за напускане на правителството е актът на искане на оставка, очевидно премиерът взе това решение. Това заяви бившият министър на отбраната и бивш служебен премиер Стефан Янев в студиото на БНТ.

 

"Личния разговор няма да го коментирам, но от самото начало, от приемането на предложението аз да участвам в това правителство, ние усещахме различия. Най-общо казано - различна ценностна система. Усещането, че това, което аз винаги съм се опитвал да правя - да пречупя действията си през призмата на обществения интерес, не го срещах в "отбора", както го нарича премиерът Петков. Това не беше отбор'', коментира той.

 

Янев потвърди, че търси съмишленици за създаването на нова партия, но всички медийни съобщения, излезли досега, са спекулации. Партията няма да се казва "Развитие" и няма да се учредява на 16 април. Няма планирано партньорство и с Мая Манолова.

 

"Ако намерим достатъчно хора, които споделят общи идеи и ценности за развитието на България, ще излезем с лицето си и ще поискаме българският народ да ни гласува доверие", заяви Янев.

 

Те ще се стремят към разрешаване на кризата в политическото представителство и към защита на националния интерес на България.

 

"Когато говорим за национален интерес, основните стълбове, които го формират, са свободата, справедливостта, сигурността и благоденствието. Когато имаме готовност, ще излезем с лицата си и ще обявим нашите намерения", увери Янев.

 

Янев коментира личното мнение, изразено от Асен Василев по отношение на преговорите с "Газпром".

"Това е по-скоро закачка. Естествено, че няма да очаквам искане на оставки заради изразено друго лично мнение. Бяхме заедно отчасти с този екип в първото служебно правителство и тогава имах възможността да им покажа, че министър-председателят не е диктатор, а пръв между равни", припомни той.

 

Стефан Янев вижда хаотичност в сегашното управление и даде пример с посещението на премиера в Република Северна Македония в първите дни на правителството. По думите на Янев това не е било съгласувано с Министерския съвет.

 

Опасно е да има разногласия в правителството за Украйна. Българските граждани са достатъчно стресирани от войната и от факта, че не знаят какво да очакват в обозримото бъдеще, смята Стефан Янев

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени