Стефан Янев завъртя позицията си на 180 градуса - военната интервенция в Украйна вече била "абсолютно неприемлива"

Припомняме, че в свое участие в сутрешния блок на bTV по-рано Янев призова да не бързаме и да не се слагат етикети на случващото се в Украйна

Стефан Янев
Стефан Янев Източник: МС

Министърът на отбраната Стефан Янев излезе с позиция по отношение на започналата война на Русия срещу Украйна, която е на 180 градуса различна от тази, която заяви в свое телевизионно участие. Припомняме, че в свое участие в сутрешния блок на bTV по-рано Янев призова да не бързаме и да не се слагат етикети на случващото се в Украйна.

 

"Нека не бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война ситуацията в Украйна. За пореден път имаме поредното доказателство, че системата от международни отношения не работи както ни се иска и както е заложено според устава на ООН. В този смисъл това, което наблюдаваме е доказателство, че в крайна сметка всички усилия за диалог и дипломация невинаги дават резултат. Путин внимателно избягва ползването на думата война. Доста фриволно се използва тази дума", каза тази сутрин Янев преди да отиде на среща с Румен Радев.

 

След като е бил порядъчно бит "по канчето" заради тези предателски думи, преди малко в свой пост във фейсбук той обяви военната интервенция от страна на Русия в Украйна за абсолютно неприемлива. 

 

 

Ето и какво написа той във Фейсбук преди минути:  

Военната интервенция от страна на Руската Федерация в Украйна е абсолютно неприемлива. Действията на руските власти не само продължават линията на грубо погазване на международното право, но имат потенциал да доведат до катастрофални хуманитарни последици и загуба на много човешки животи. Подобна агресия е недопустима. Системата на международните отношения трябва да генерира мир, стабилност и просперитет. Ако наличните механизми за това не са ефективни, то трябва да се търсят решения за тяхното прецизиране, но по пътя на диалога и дипломацията, а не по пътя на войната. 


Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени