Стою Стоев от ПП-ДБ отстъпи правната комисия на Анна Александрова от ГЕРБ-СДС

"За" гласуваха 116 народни представители, двама - "против", а 51 се "въздържаха"

Анна Александрова, ГЕРБ
Анна Александрова, ГЕРБ Източник: Zonanews

Първа ротация в управляващата коалиция между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" е факт - Стою Стоев от ПП-ДБ отстъпи председателското място в парламентарната комисия по правни въпроси на Анна Александрова от ГЕРБ.

 

"За" гласуваха 116 народни представители, двама - "против" (по един депутат от ПП-ДБ и "Възраждане"), а 51 се въздържаха (един депутат от ПП-ДБ, 30 от "Възраждане" и 20 от БСП).

 

На практика Александрова и Стоев си разменят местата - досега тя беше зам.-председател, а сега Стоев ще поеме нейния пост. По време на обсъждането на ротацията Георги Свиленски от БСП заяви, че управляващите дължат обяснение на гражданите и депутатите какво се случва и дали ротацията на председателя на правна комисия значи и смяна на председателя на Народното събрание. Той попита дали има други договорки.

 

"Не са минали шест месеца с мандата, с който беше избран председателя на правната комисия, не са минали и девет месеца. Дължите обяснение на българските граждани защо на третия месец се сменя председателят на правна комисия - дали заради несвършена работа или някакви други мотиви и задкулисни договорки", каза Свиленски. 

 

Според  т.нар. "джентълменско споразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ, с което бе избран кабинетът "Денков-Габриел", двете партии се разбраха да се редуват в ръководството на парламента. Според договорката шефът на правната комисия трябва да се сменя в началото на всяка пленарна сесия. Според първоначалната идея смяната трябваше да се случва на всеки три месеца, но впоследствие ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха да е във всеки нов сезон на парламента.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени