Тагарев: Още 800 млн. лева от бюджета са добре дошли за засилване на отбраната

Той заяви това на традиционна видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти извън страната

Проф. Тодор Тагарев
Проф. Тодор Тагарев Източник: Пресцентър на МО

Кабинетът подхожда изключително сериозно към въпросите на отбраната и развитието на отбранителните ни способности. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев на традиционна видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти извън страната.

 

Заедно с началника на отбраната адм. Емил Ефтимов поздравиха участващите в операциите и мисиите на НАТО и ЕС в Босна и Херцеговина, Косово и Ирак по повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Видеоконферентната връзка се организира от Съвместното командване на силите в Министерството на отбраната.

 

В нея участва и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, а онлайн се включиха националният командир на операцията на Силите на ЕС в Босна и Херцеговина ALTHEA – Александър Алексиев, националният командир на операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово – KFOR- подполковник Бойко Цветанов и националният командир на небойната мисия на НАТО в Ирак подполковник Галин Добрев.

 

Бюджетът за тази година беше увеличен с над 800 млн. лева, в сравнение с бюджета за миналата година, каза Тагарев. Той подчерта, че макар бюджетът да е бил приет през август, ведомството е напът да постигне постижение в неговото изпълнение.

 

Този бюджет се използва както за стартиране на нови проекти, изпълнение на сключени договори за модернизация на въоръжените сили, също така и за повишаване на заплатите, за допълнително материално стимулиране и награди и с повишаване на командировъчните. Тази политика ще продължи и през следващата година, коментира той.

 

Тагарев отбеляза, че всеки момент се очаква и приемането на бюджета за 2024 г. от Народното събрание. Министърът на отбраната подчерта, че бюджетът за ведомството вече е приет, като се увеличава с още 800 млн. лв. Това ще ни даде възможност да продължим да инвестираме в изграждането на отбранителните способност, в участието в операции и развитие на оперативната съвместимост, подчерта Тагарев.

 

Той каза още, че се обсъжда и участието в нови операции, тъй като, "за съжаление, обстановката по сигурността в света не става по-проста, усложнява се".

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени