Теменужка Петкова: Прибързаните действия на ПП-ДБ тласкат държавата към нови избори

След Петкова коментар направи и председателят на НС Росен Желязков

Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС
Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews

Теменужка Петкова от ГЕРБ направи коментар в кулоарите на парламента, след като се проведе гласуване на оставката на премиера Николай Денков. Според нея това са прибързани действия от страна на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

 

Тя припомни, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не присъства в зала, тъй като на 6 и 7 март се провежда конгресът на ЕНП. "Той задължително трябва да присъства там, тъй като се взимат изключително важни решения, заедно с него е и Мария Габриел", посочи Петкова, цитирана от Дарик.

 

"На фона на всички тези отдавна оповестени ангажименти, това прибързано действие на колегите от ПП-ДБ за подаване на оставка и нейното гласуване сега и веднага буди определени подозрения", посочи Петкова. Според нея не е ясно каква е целта на тези прибързани действия, дали да се използва това, че Борисов и Габриел са в чужбина. 

 

"Това, което те демонстрираха е, че не желаят да се водят преговори, по-скоро това, което те искат, е може би да тласнат държавата към избори, в противен случай не бих могла да си представя за какво бе необходимо това бързане. Предстояха и оценки на министрите, на фона на всичко това, е малко странно това, което правят колегите от ПП-ДБ", посочи тя.

 

Петкова добави, че все още никой от ПП-ДБ не ги е потърсил за водене на преговори. Тя припомни, че главен преговарящ е Мария Габриел. Според нея преговорите може да стартират при първия възможен за това момент, когато преговорният екип от ГЕРБ е в пълен състав и когато от ПП-ДБ изразят готовност те да стартират.

 

Росен Желязков
Росен Желязков Източник: Zonanews

След Петкова коментар направи и председателят на НС Росен Желязков. "Акад. Денков ясно и категорично заяви, че ще подаде оставка на 6 март, когато се навършват 9 месеца мандат на това правителство. Вчера беше официалната конференция на ГЕРБ, подаването на оставката бе с единствена политическа цел - да затапи тази новина и тактически първата сряда от месеца е денят, в който всяка парламентарна група, която може да прави предложения, които не се гласуват в залата. Тази сряда първи по поредност са ПП-ДБ. В момента, в който бе депозирана оставката в деловодството на НС, бе направено предложение от ПП-ДБ да бъде първа точка от дневния ред. Това показва, че има несигурност какво би било поведението на техния партньор в управлението, което пък показва, че няма никакво доверие", заяви той.

 

Според него се е бързало с оставката, за да се види какво ще е поведението в залата, при това, по думите му принудително внасяне на дневния ред на проекта на решение. Желязков запита редно ли е преди да са се произнесли по направеното предложение, преди да са посочили дата и час за консултациите, този въпрос да бъде предпоставен във времето с това бързане.

 

"Чудим се защо и крехкото доверие, което има, се правят такива символични жестове, които подкопават това доверие и предпоставят разговорите, които могат да започнат още от петък нататък, когато Габриел е в страната", посочи Желязков.

 

Той заяви, че ще настояват за приемане на онази формула на управление, която да гарантира не само стабилност, но и по думите му баланс и отчетност в коалицията.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени