Теменужка Петкова: "Промяната" остави в завещание поредица от кризи във всяка една сфера 

По думите й природен газ се купува ден за ден на висока цена

Теменужка Петкова, ГЕРБ
Теменужка Петкова, ГЕРБ Източник: Zonanews

"Управлението на "Продължаваме Промяната" остави в завещание поредица от кризи във всяка една сфера от обществения живот. Сякаш една от най-тежките кризи е в сектор "Енергетика". Той има структуроопределящо значение за икономиката на страната, той е пряко свързан с националната сигурност и касае пряко българския бизнес и семействата. Като завещание от ПП получихме липса на сигурност по отношение на доставките на природен газ, галопиращи цени на енергоресурсите, несигурност и нестабилност в сектора. Това доведе до дестабилизация в цялата икономика. Трябва да бъдат предприети максимално бързи, адекватни и компетентни действия, така че да можем да преодолеем последиците от кризата, която ПП ни завеща", заяви по NOVA кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър Теменужка Петкова. 

 

Тя участва в предизборен дебат по темата "Енергетика" заядно с Радослав Рибарски от "Продължаваме Промяната", Драгомир Стойнев от БСП и Рамадан Аталай от ДПС.

 

Имаме нужда повече от всякога от стабилно управление. Доказали сме че можем да управляваме, носим отговорност и правим коалиции, заяви Петкова и припомни коалициите, с които ГЕРБ е управлявала през годините. Нашият лидер няма как да се пенсионира, ние видяхме как беше пенсиониран един от лидерите на ПП - за 6 месеца. Аз мисля, че е рано да говорим за това какви партньори можем да имаме, добави бившият енергиен министър. Тя отбеляза, че ГЕРБ ще предложат на българските граждани конкретни мерки за цената на горивата. По думите й природен газ се купува ден за ден на висока цена.

 

"Продължаваме промяната" си направиха ПР акт като обясниха, че са прекратили доставките от "Газпром". На 27 април с прессъобщение обявиха, че са прекратени газовите доставки. На следващия ден са сключили договор с посредници, които доставят от "Газпром", но с 28% по-висока цена. Нашата позиция е за пълна диверсификация. Имаме действащ договор до края на годината. Трябва да бъде направен анализ, защото съдържа ангажименти или неустойки.  С този анализ на договора ще бъдат защитени интересите на България",  категорична е Петкова.

 

"България и българската енергетика наистина преминаха през редица предизвикателства тази година. Този своеобразен стрес тест доказа за пореден път, че професионализмът и отдадеността на хората, заети в този сектор, е наистина на високо ниво. В момента българската енергетика е натоварена до рекордни нива. Износът е рекорден и това затвърждава позициите на България като регионален център. Противно на политическото говорене и интерпретации - място за паника няма. България стриктно изпълняваше своите договорни задължения, но беше едностранно лишена от правото да получи природен газ, който беше договорила. Именно сега трябва да бъдат изведени безпристрастни изводи", обяви Рибарски.

 

"През последните години, даже от началото на Прехода, когато политиците започнаха да  навлизат в енергетиката, ситуацията се влоши. Още по-тежко стана, когато геополитиката навлезе в енергетиката. И ние започнахме да отхвърляме конкретни проекти, само защото технологията идва от Изток или Запад. Това беше една от най-големите грешки. И виждаме резултата. В днешно време българската енергетика се крепи на построеното от комунистическия строй. Оттук нататък е необходимо да се мисли за бъдещето на страната, защото кризата, която идва - е външна. Тя е криза за България, за Европа, може да стане и световна. И ако в енергетиката не надделее разумът и спрем да делим една технология дали е добра - в зависимост от това откъде идва, ще можем да имаме добри резултати", коментира Драгомир Стойнев.

 

"Енергетиката е онзи сектор, на който днес му се обръща най-голямо внимание поради това, че лидерите на ЕС и нашите лидери не бяха адекватни според създалата се ситуация. Поради липса на съответната политика и стратегия за развитие в кризисна ситуация, се стигна до това положение, че цялостната инфлация в страната е докарана от енергосуровините и невъзможността на управляващите да могат да поддържат сигурност и стабилност в доставките на енергийните суровини в България. Едностранното прекратяване на дългосрочни договори от страна на последните управляващи е факт. От друга страна, намесата на онези политически формации, които нямат опит, докара ситуацията в енергетиката до това положение", подчерта Аталай.

 

Рибарски заяви, че цените на горивата са пряка функция от борсовите цени. "Виждаме, че когато борсовата върви надолу и по бензиностанциите намаляват (...) Единствените механизми, които държавата може да приложи са КЗК…". 

 

Петкова показа и обясни графиката с цената на нефта Урал, на бензина и дизела при управленията на Бойко Борисов, на Крил Петков и Румен Радев. "Има някаква загадка, свързана с ценоообразуването по отношение на горивата. Ще предложим конкретни мерки за преодоляване на тази криза с цените на горивата. Колегите от ПП трябва да дадат ясен отговор - какво успяха да постигнат? По-висока цена при по - ниска цена на нефт сорт Урал", подчерта бившият енергиен министър от ГЕРБ. 

 

Аталай подчерта, че политиката в природния газ също не е в интерес на националната сигурност на държавата. "Трябва да има дългосрочни договори, за да може да има сигурност и предвидимост на производителите. Нямаме предвидимост, нямаме газ", добави той.

 

Стойнев уточни, че ако няма тръбен руски газ, има договор за азерски, на страната за година са ѝ необходими по два танкера на месец. "Това означава, че трябва да имаме между 24 и 25 танкера годишно. Ако ще нагнетяваме "Чирен" - още пет. За тези танкери трябва инфраструктура, с  дългосрочни споразумения - такива няма", отчете той.

 

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени