Теменужка Петкова: След ротацията Мария Габриел ще е премиер и министър на външните работи

Според зам. председателят на ГЕРБ в бюджета няма предвидени средства, за които настояват земеделците

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова Източник: Zonanews

Мария Габриел трябва да остане външен министър след ротацията през март и заедно с това да бъде премиер. Това заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова в "Денят започва" по БНТ. По думите й това е разписано в коалиционното споразумение. Партньорите са поставили подписите си и под това Николай Денков да стане вицепремиер и министър на образованието.

 

"По отношение на ротацията ние имаме едно-единствено изискване и то е да се спазват договорките, които бяха постигнати по управленската програма. А те предвиждат акад. Денков да стане вицепремиер и министър на образованието, съответно Мария Габриел ще бъде министър-председател и министър на външните работи. Аз просто недоумявам през последните няколко дни се появиха подобни амбиции от страна на ПП и ДБ, именно акад. денков да заеме поста на външен министър. За този пост се изисква специална подготовка, а това, което Мария Габриел демонстрира през последните месеци, е изключително позитивно", посочи Петкова.

 

"Считам, че за поста на външен министър се изисква много специална подготовка, недоумявам защо колегите от ПП-ДБ държат акад. Денков да бъде външен министър, при положение, че лично той многократно е казал, че се чувства най-добре в сектор образование."

 

Според зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Мария Габриел е доказала, че се е справила като дипломат номер едно, тъй като благодарение на нея България е приета в Шенген по въздух и море. Петкова е на мнение, че няма нищо учудващо, че Габриел ще е премиер и външен министър.

 

Теменужка Петкова недоумява защо ПП-ДБ искат Денков да оглави външно министерство, при положение, че сегашният премиер се чувства най-добре сред образованието. Тя иска да се спазва само договореното, което е постигнато за ротацията. "Това, което Мария Габриел демонстрира е добро управление на МВнР", доволна е Петкова от работата ѝ.

 

"Калин Стоянов се справя добре като министър на вътрешните работи", каза още тя. Теменужка Петкова се надява още партиите в некоалицията да следват принципа на договореното помежду си и за ротацията. За протеста в земеделието, Петкова коментира, че дали земеделският министър Кирил Вътев ще бъде сменен, първо трябва да го решат премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

 

"Когато ГЕРБ са управлявали, винаги са намирали начин за диалог между земеделските производители. Всичко трябва да се базира на диалога, да се видят какви са проблемите в сектора и да се предложат решения", предложи Петкова.

 

"В момента текат разговори между Денков, Вътев и земеделските производители. Нека да се види какъв ще е резултатът от диалога между тях", призова Теменужка Петкова.

 

Тя очаква финансовият министър Асен Василев дали има средства в бюджета, за да се подпомогнат допълнително зърнопроизводителите. Петкова обаче е сигурна, че ще бъде направено всичко необходимо там, където има справедливи искания, да бъдат удовлетворени.

Още от "Политика"

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Шаламанов: Рискове за националната сигурност има, но що се отнася до отбраната - тя е гарантирана. Най-вече с членството

Бившият министър на отбраната коментира и ситуацията в Украйна. По думите му страната е в затруднено положение, но с ускорено предоставяне на военна помощ е възможно да има решителен обрат

Прочетете повече прочетете повече

Министър Запрянов отмени готвено хибридно мероприятие на комунистическия елемент Стоимен Стоименов в Централния военен к

Книгата на Стоименов съдържа в себе си тезите и опорните точки на руската хибридна пропаганда, посочват от Атлантическия съвет на България

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени