Теменужка Петкова: Това некомпетентно правителство поставя под риск енергийната и националната сигурност на България

Това правителство не може да проведе едни нормални преговори, заяви тя

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова Източник: Zonanews

В "Денят започва" по БНТ Теменужка Петкова отговори продобаващо на Нестимир Ананиев и обясни как се е работело и как трябва да се работи при преговори с "Газпром":

 

"Г-н Ананиев в стремежа да демонстрира, че разбира от всичко, показа че не разбира от нищо.  Неговите оценки за енергийния сектор са лъжи и инсинуации.

 

Може би г-н Ананиев не помни или не знае, че в договора с "Газпром" в резултат на преговорите с правителството на Борисов , бяха премахнати посредниците по веригата и постигнахме намаление на цената на прилодния газ.

 

Г-н Ананиев не помни или не иска да си спомни, че ние водихме преговори с "Газпром", в резултат на което "Газпром" ни възстанови на 220 млн. лв. , които се върнаха в бизнеса. Пари надвзети в резултат на цените, които "Газпром" прилагаше за България.

 

Договорът е съглашение между две страни. Този е подписан отдавна и само беше продължен през 2012 г. като бяха постигнати тези договорености за премахването на посредници. Нека чуем МС какво ще каже днес.

 

Александър Николов твърди, че са изпълнили всички свои ангажименти по договора. Има много въпросителни, на които трябва да бъде даден отговор.

 

МС трябва да каже откога знае, че съществува такава угроза от сирането на  доставките, какво е направило, да извади цялата кореспонденция с "Газпром", а не в посленият момент да поставят на риск енергийната и националната сигурност на страната, както прави от снощи това некомпетентно правителство, което не можа да проведе едни нормални преговори.

 

Клаузите в дооговора са конфиденциални. Оттук нататък "Булгаргаз" като страна по договора ще прецени какво може да предприеме като стъпки. За инерконектора Гърция – България припомням, че този проект стана възможе единствено благодарение на МС на Борисов и политическата воля на правителството на ГЕРБ.

 

Този проект ние го направихме възможен. Оставаха само десетки км, които да се построят. Тези хора се провалиха. Договорът трябваше да се изпълни до 31.12.2021 г. сега чуваме за някакви срокове. Тези хора оставиха проекта без договор. Такъв нямаме.

 

България има реална дивесификация. Получаваме природен газ от Азербайджан. 30% от договора, който имаме с тя , получаваме в момента. Това ни дава възможности да имаме една от най- ниските цени на природен газ. Резервирахме капацитет по терминала на Александрополис - тамам участваме като акционери и ще получаваме още поливин млрд. газ от Катар и Щатите".

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени