Теодора Генчовска хвърля оставка?

Причината - натиск на "Дондуков" 1 да вдигне ветото от София над Скопие

Теодора Генчовска
Теодора Генчовска Източник: Zonanews

Външният министър Теодора Генчовска е с оставка в джоба, съобщава Lupa.bg. По информация на източници на изданието Генчовска е решила да се раздели с поста си буквално до няколко часа, а причината за намерението си обявила в тесен кръг в сряда заради все по-големия натиск на "Дондуков" 1 да вдигне ветото от София над Скопие за старт на предприсъединителните разговори за членство в ЕС. 

 

В петък Генчовска е планирано да бъде изслушана в рамките на пленарното заседание тъкмо по казуса с РСМ в контекста на изявленията от представители на ЕК и ЕП през последните седмици.

 

Вчера изненадващо депутатите от ресорната комисия отмениха заседанието си. На него трябваше да бъде бъде разгледано проекторешението за предоставяне на военна и техническа помощ на Република Украйна, внесено и от ГЕРБ, и от ДБ. 

 

От няколко дни евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки с голяма доза категоричност твърди, че падането на ветото от България е планирано в съвсем обозримо бъдеще.

 

И заяви, че по информация на воеводите на Красимир Каракачанов премиерът Кирил Петков го планирал около 24 май, ако не и на самия национален празник. 

 

"За да може след това на следващ съвет по общи въпроси, когато бъде попитан българският външен министър дали възразява да започнат преговори между република Северна Македония и Европейския съюз, да не възрази. Министър-председателят със сигурност е водил подобни разговори", обясни Ангел Джамбазки своите подозрения.

 

"Индивидуалните критерии и обвързването с резултати, а не срокове, е от ключово значение за България относно евроинтеграцията на Република Северна Македония", е повторила Генчовска днес на среща с италианския си колега Луиджи Ди Майо в Рим.

 

Генчовска е повторила българската Рамкова позиция от 2019 г. и заключенията на Консултативния съвет за национална сигурност от януари тази година.

 

Двамата са обсъдили още руската военна инвазия и последствията от справянето с нея, сътрудничеството в НАТО и евроинтеграцията на Западните Балкани. Двамата са се съгласили, че е необходима подготовка за икономическа подкрепа към Украйна с оглед възстановяването на страната.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени