Терзийски разобличи опорките на метежниците: Нищо не е прикривано, има проверка, наказани, случаят е в прокуратурата

Този случай да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти, зове бившият министър

Христо Терзийски
Христо Терзийски Източник: ПП ГЕРБ

"Винаги съм се противопоставял и отхвърлял всякакви форми на насилие. Напълно го изключва и професионалното ми верую като дългогодишен служител на МВР и български полицай. Заради това едно от първите ми действия като министър на вътрешните работи бе да изискам и да получа информация за хода на вътрешното разследване на данните за превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия по време на охраната на протеста на 10 юли 2020 година. Извършването на проверката е започнало със заповед на директора на СДВР и по разпореждане на вътрешния министър към онзи момент. На 27 юли 2020 г. или само 3 дни, след като бях избран от Народното събрание за министър на вътрешните работи, огласих пред българската общественост резултатите от вътрешното разследване по случая. Направих това в национален ефир и с прессъобщение на МВР".

 

Това написа в профила си във Фейсбук бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски. Той зае поста непосредствено след събитията. Той подчертава, че служителите на МВР нямат и не са имали полза да прикриват нарушения, защото те рушат авторитета на министерството.

 

"Що се отнася до тези народни представители и политически фигури, които твърдят, че е укривано каквото и да е по този случай, ще цитирам резултатите от проверката: "В хода на своята работа комисията е установила превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители на отдел "Специализирани полицейски сили” (ОСПС) и нарушаване основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели", добави той.

 

В резултат на тези констатации своевременно бяха наложени съответните дисциплинарни наказания, предвидени в Закона за МВР. С моя заповед (като министър) е наложено тежко дисциплинарно наказание на един ръководен служител на ОСПС. Със заповед на директора на СДВР са наложени и съответните дисциплинарни наказания за младши изпълнителския състав от същия отдел. И накрая, но не на последно място – всички събрани материали в хода на вътрешното разследване са изпратени на Софийска районна прокуратура по компетентност", припомня Терзийски.

 

Той се обръща към всички депутати и към лидерите на политическите формации в България този случай да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти и за сеенето на раздори в нашето общество.

 

"Нека както се разследват справедливо случаите на превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия, така да се разследват и случаите на насилие срещу български полицаи! Нека истината бъде еднаква за всички, защото благодарение на работата на българската полиция успяхме да запазим гражданския мир в нашата страна!", категоричен е бившият министър.

 

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени