Тодор Тагарев: Тезата срещу военната подкрепа за Украйна е незащитима, тя е само за вътрешна употреба

Далите оръжие на Украйна са компенсирани и с модерно въоръжение, и с пари - в зависимост от случая и нуждите, стана ясно от разговора

Проф. Тодор Тагарев
Проф. Тодор Тагарев Източник: Скрийншот видео кадър

Нова ТВ –  Здравей, България 
Журналистът Александър Велев и проф. Тодор Тагарев в "Здравей, България" по NOVA TV с анализ по темата за  военната помощ за Украйна – за и против.


"Позицията на Румен Радев и ръководството на БСП, че даването на оръжие ще ни въвлече във войната, противоречи на нашата международна позиция. ЕС вече даде над 3 млрда помощ за Украйна. Тезата срещу военната подкрепа за Украйна е незащитима, тя е само за вътрешна употреба.

 

Така няма да модернизираме армията си, но това е катализатор на процеси, които са страшно закъснели. Преди 3 г. МО даде 100 млн. лева за ремонт на стари руски танкове, около десетина, докато една Словакия, която даде стари бойни машини за Украйна, получи от Германия като компенсация танкове "Леопард", които са далеч по –модерни от нашите Т 72" - обясни проф. Тагарев.

 
"Гърция, Словения, Словакия са пример, че се получава насреща оръжие. Ние го пропуснахме това. В Германия още през пролетта имаше такава дискусия. Първо отказаха, после решиха да предоставят оръжие, но чрез кръгови сделки. Дават го на страните от Източния блок, а те подкрепят военно Украйна. Идеята е да се даде оръжие, което веднага да може да се ползва" - допълни Велев. 


Проф. Тагарев: "Има компенсации с въоръжение, има и с пари от един еврофонд. Примерно Чехия предостави хеликоптери, за които получи пари".

Още от "Политика"

Пеевски заяви, че конфликтът му не е с Доган, а с дерибеите в партията

Едно нещо няма да приема, няма да допусна и няма да подмина - никой, независимо от мотив, мерак, личен или групов егоизъм, няма право да ме противопостави с почетния председател на  ДПС д-р Ахмед Доган, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Рамадан Аталай: Пеевски иска да изоставим г-н Доган, обърна се срещу човека, поставил го на политическата арена

Винаги съм казвал на Делян Пеевски, че този начин на работа няма да го доведе до нищо добро. Отговорът му е: "Аз винаги съм печелел и пак ще печеля"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени