Тома Биков: Да се закрият спецпрокуратурата и спецсъда е абсолютен скандал

Според него през вчерашния ден е имало преговори между ДПС, БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ"

Тома Биков
Тома Биков Източник: bTV

Не сме бойкотирали НС, ние не сме част от новото мнозинство и не мисля, че е изненада. За една нощ беше пренаписан ИК и това беше причина за нашето гласуване. И днес ще се регистрираме и днес ще гласуваме против дневния ред, защото са отпаднали две точки- за Росенец, явно ДБ са се отказали, другата - намаляването на субсидиите за партиите. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV зам.председателят на ПГ на ГЕРБ Тома Биков.

 

Според него през вчерашния ден е имало преговори между ДПС, БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ". По думите му най-вероятно днес дневният ред ще бъде приет от ДПС и БСП заради отпадането на тези точки. 

 

"Нашата мотивация да гласуваме против този дневен ред беше, че буквално за една нощ беше пренаписан Изборният кодекс, който е един изключително сериозен закон. Това се случи и при определяне на минимален срок за промени между първо и второ четене, нещо, което не се е случвало последните 30 г. по този начин", коментира Биков. 

 

Явно са текли някакви разговори вчера с ИТН и ДБ, БСП, ДПС и явно днес новите ще имат подкрепа. Всяко гласуване изисква мнозинство и това НС има такова, но вчера беше за момент прекъснато явно заради някакви пазарлъци. Друг е въпросът какво са се разбрали. Друг е въпросът защо се занимаваме с фундаментални промени в ИК като не сме наясно дали съвсем скоро няма да имаме предсрочни избори. Час по-скоро трябва да се отиде натам защото виждаме погромите в законодателството. Да се закрият спецпрокуратурата и спецсъда е абсолютен скандал", категоричен е той. 

 

Биков заяви, че целта е да се разпусне ЦИК, за да може да се назначат хора на президента Румен Радев. Биков коментира, че подобно решение не само ще задълбочи политическата криза, но ще я превърне в конституционна. "Идеята на сегашния изборен кодекс е ЦИК да се самоконтролират. Членовете, предложени от ГЕРБ да контролират тези от БСП. Този тип отношения вървят 30 г. и ние, благодарение на това, имаме легитимно управление", коментира Биков. Народният представител заяви, че е против намаляването на изборните секции в чужбина, защото страната ни няма административен капацитет.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени