Тома Биков: "Има такъв народ" иска ЦИК под контрола на президента

Проектът на ИТН за промени в Изборния кодекс бяха внесени още в четвъртък, когато беше и тържественото откриване на 45-ия парламент

Тома Биков
Тома Биков Източник: ПП ГЕРБ

"Представете си, че преди 5 месеца ПГ на ГЕРБ беше предложила промени в Изборния кодекс, според които на правителството се дават правомощия да назначава членовете на ЦИК. Убеден съм, че това щеше да предизвика мощна политическа буря. И тази буря щеше да бъде основателна. Защото подозренията, че ГЕРБ иска да си назначи своя изборна администрация точно преди изборите щяха да са напълно основателни. А сега към реалността днес. Пет месеца преди президентските избори, партията на Станислав Трифонов предлага промени в Изборния кодекс, според които президентът трябва да назначава членовете на ЦИК". Това коментира във фейсбук профила си зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Тома Биков. И допълва, че до момента членовете на ЦИК се излъчват на квотен принцип от парламентарно представените партии. Биков подчертава, че целта е партиите да се наблюдават и контролират взаимно по време на изборите.

 

"Точно тази конструкция е в основата на сравнително нормалното протичане на изборите през последните 30 години. Станислав Трифонов, очевидно с помощта на президента, иска да разруши тази конструкция. Това поставя под риск, както легитимността на президентските избори, така и демократичния процес в България. Тези промени ще поставят ЦИК под контрола единствено на президента. ГЕРБ, разбира се, няма да подкрепим тези промени", коментира още депутатът.

 

"Въпросът ми обаче е към останалите партии, които заедно с партията на Трифонов, в този парламент оформиха мнозинство - Демократична България, БСП, ДПС и "Изправи се! Мутри вън!" - ще подкрепите ли тези промени? Каква е позицията ви по тях и ако ги подкрепите, как ще обясните своята подкрепа? Надявам се Венецианската комисия, ОССЕ и европейските институции, които имат отношение към утвърждаването на демократичните принципи да реагират незабавно. Защото тази идея е не просто глупава. Тази идея е опасна", подчерта Биков. Проектът на ИТН за промени в Изборния кодекс бяха внесени още в четвъртък, когато беше и тържественото откриване на 45-ия парламент. Внесени бяха и други изборни изменения от Демократична България и от "Изправи се! Мутри вън!". От ГЕРБ тогава потвърдиха своето предложение отпреди време за въвеждането на мажоритарен вот.

 

Представете си, че преди 5 месеца ПГ на ГЕРБ беше предложила промени в Изборния кодекс, според които на правителството...

Публикувахте от Toma Bikov в Събота, 17 април 2021 г.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени