Тома Биков: Кандидатът на ГЕРБ за президент трябва да може да привлече всички, които не харесват Румен Радев

Проектът на Петков и Василев ще е римейк на протестните партии, добави той

Тома Биков
Тома Биков Източник: Zonanews

"Проблемът в момента е, че никой не иска да управлява. Да не би ИТН или ДБ да искат да управляват, всички искат да са в опозиция. Ние бяхме изключително притеснени по време на гласуването на актуализацията на бюджета и си говорехме с колеги, че ако се наложи ние да управляваме след предсрочните парламентарни избори, ще ни бъде изключително трудно в тази ситуация. ... Ако имаше правителство, вероятно цялата му дейност щеше да премине като гласуването на актуализацията на бюджета". Това заяви пред БНР Тома Биков, депутат от ГЕРБ-СДС.

 

Той подчерта, че от ГЕРБ са били против тази актуализация, защото правителството е можело да вземе решенията в частта за антикризисните мерки, както правителството на Бойко Борисов е въвело с решения на Министерски съвет всички антикризисни мерки:

"То затова е криза, защото трябва да се вземат бързи решения. ... Има ги парите. Има едни 3,5 млрд. лева, които са достатъчни и те могат да ги използват, ако знаят как. Въпросът е, че те не знаят как".

 

По думите му ГЕРБ няма доверие на служебното правителство и затова не са гласували на първо четене бюджета, защото подкрепата за бюджета е като вот на доверие. Биков подчерта, че ГЕРБ-СДС са имали пълната готовност да бъдат "конструктивна опозиция в 46-ото Народно събрание".

 

"В 45-ото НС срещу нас имаше много силен и тежък натиск от страна на всички политически сили. В 46-ото те се изпокараха помежду си и дори на моменти забравят за нас и ние имаме възможност да кажем какво мислим", коментира депутатът, който е зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

По думите му след 4-ти април всички са били срещу ГЕРБ, след 11-и юли конструкцията е всички срещу всички:

"Гаранцията, че след 14-и ноември ще стане по-лесно е никаква. Смятам, че ще стане още по-сложно. Пъзелът може да бъде решен с разум, с по-дълбока интелектуална нагласа и с воля всяка от политическите сили да загърби партийните си интереси и лекотата на това да казва колко е лош другият".

 

Тома Биков посочи президента Румен Радев като другия фактор в реденето на политическия пъзел:

"Един от факторите за настоящата ситуация на безизходица е президентът Радев. Партиите, които отказаха да носят отговорност и да съставят правителство, са партиите, които бяха подкрепяни от Радев и които продължават да подкрепят Радев. ИТН, ИБНИ и БСП подкрепят Радев за втори мандат, ДБ се чудят дали да имат свой кандидат".

 

ГЕРБ ще издигне кандидат на базата на концепция. Профилът на нашия кандидат за президент трябва да бъде профил на човек, който е способен да бъде в центъра на политическия диалог, който да започне да възстановява ролята на президентството като пространство, в което най-тежките политически опоненти могат да седнат на една маса и да постигнат съгласие по основните въпроси. Който може да направи първите крачки за излизане от политическата криза, в която се намираме".

 

По думите на депутата второто важно за кандидата на ГЕРБ за президент е да може да привлече всички, които не харесват Румен Радев. Той уточни, че се обсъждат различни кандидатури, сред които няма на жена, но предстои да бъде взето решение от структурите на ГЕРБ. 

Още от "Политика"

Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис с директни обвинения към Зартова и нейн бивш заместник

Гръцките бизнесмени обясниха, че са получили обвинения от СРП за неясно престъпление. По тези обвинения са им били определени рекордни парични гаранции и им е издадена забрана да напускат България

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени