Тома Биков: Кой ще бъде премиер ще бъде обсъдено с останалите политически партии

"Това, че една партия няма да управлява, не прави победата й по-малка", допълни той

Тома Биков
Тома Биков Източник: БНТ

Кой ще бъде премиер ще бъде обсъдено с останалите политически партии. За Борисов не е самоцел да бъде министър-председател. Нормално е лидерът на спечелилата партия да бъде премиер, но в момента не се намираме в нормална ситуация. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Тома Биков. По думите му ГЕРБ има готовност да предложи структура и състав на правителство, както и дългосрочна програма за управление. "Нашите обещания не бяха големи, опитвахме се да обясним на хората, че страната се намира в труден момент и сложна ситуация. Изборите не отменят тази ситуация. Спечелихме изборите с над 8% от втория. И в момента имаме готовност да предложим структура и състав на правителство, краткосрочна и дългосрочна програма за управление. Това е ангажиментът на първата политическа сила. Готови сме да подадем ръка на останалите политически сили, но не да отстъпим от нашата философия на програмата", допълни той. 

 

"Това, че една партия няма да управлява, не прави победата й по-малка. Готови сме да бъдем в опозиция и ще сме конструктивна опозиция", каза още Биков. "Предстои да се реши кой ще бъде в преговорния екип. Имаме готовност за правителство с политици, но и с неполитически лица. Не на всяка цена искаме да бъде в управлението. Със сигурност ни трябват поне 121 депутати. Готови сме да проведем разговори с всички, да се съобразим с част от техните предложения. Нормално е лидерът на спечелилата политическа сила да е министър-председател, но сега ситуацията не е нормална. Дори Борисов да е премиер, ще трябва да се съобразява с още 2 или 3 партии в следващото НС", разкри Тома Биков. Според него дали ГЕРБ ще управлява зависи от останалите политически сили.

 

"Това, че една партия няма да може да управлява, не прави победата ѝ по-малка. Ние сме готови да бъдем и в ролята на опозиция. Не виждам да има разговори в момента, преговори, няма дори спекулация за евентуален министър-председател, очевидно е, че таза тежест ще падне върху партията на Трифонов", каза още Биков. Той бе категоричен, че няма да има служебно правителство и призова президентът Румен Радев да събере първите три политически сили.

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени