Тома Биков: Минеков отрови културата, разделението и партизанлъкът са станали водещ сюжет в Народния театър

В пост във Фейсбук доскорошният депутат коментира думи на режисьора Александър Морфов по адрес на актьора Евгени Будинов

Тома Биков
Тома Биков Източник: Zonanews

"Имаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който го изхвърлихме от представлението...". Това са думи на режисьора Александър Морфов по адрес на актьора Евгени Будинов. С Евгени бяхме колеги в 44-ото Народно събрание като част от парламентарната група на ГЕРБ. Думите на Александър Морфов са произнесени по повод отстраняването на Евгени от представлението "Хъшове" в Народния театър", написа във Facebook профила си зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков.

 

"В записа, който публикувам по-долу, самият Морфов казва, че Евгени има актьорски качества, но не може да бъде част от представлението заради своите разбирания. С две думи, причината Евгени Будинов да бъде отстранен от представлението е, че симпатизира на ГЕРБ и го заявява публично. Очевидно Морфов говори пред участващите в спектакъла, като целта е да бъде унижен Евгени Будинов", подчертава Биков.

 

По думите му Евгени Будинов му се е обадил през лятото, за да му каже, че са го отстранили от "Хъшове" по политически причини

"Признавам си, че тогава ми беше трудно да повярвам, че подобно нещо би могло да се случи в Народния театър. След като изгледах записа, който беше публикуван в сайта ПИК, си давам сметка, че проблемът е далеч по-дълбок от това дали Евгени Будинов ще участва в едно, или друго представление. От записа става ясно, че разделението и партизанлъкът са стигнали толкова далеч, че са станали водещ сюжет дори в институция като Народния театър", отбелязва Биков.

 

Той определя като безспорен факт, че Александър Морфов е талантлив режисьор и има право на свои политически убеждения.

 

"Подобно право обаче има всеки, който работи не само в Народния театър, а където и да било. Защото България все още е свободна държава и политическите възгледи не са определящи за кариерното развитие на когото и да било. В Народния театър работят едни от най-добрите български актьори и всеки от тях вероятно има своята позиция по политическите теми", изтъква Биков.

 

"Всеки от тях има правото да изразява тази позиция публично и ако погледнем предизборните кампании от последните години, ще видим, че актьори и режисьори от първата ни сцена са подкрепяли различни политически сили. Това нито ги е направило по-малко талантливи, нито им е попречило да радват публиката в театъра и киното", пише още Биков.

 

"Надявам се, че след края на злополучното министерстване на Велислав Минеков, което отрови атмосферата в целия културен сектор, партизанлъкът и политкомисарството в българската култура ще приключат и българските културни дейци отново ще могат да работят спокойно и отвъд политическите си пристрастия. Защото в изкуството би трябвало да има място за всеки талантлив човек, независимо от политическите му пристрастия", заключва Биков.

Още от "Политика"

Николай Нанков: Днес нашата роля е да не позволим споменът за комунистическите концлагери и престъпленията извършени там

На традиционното поклонение днес, което всяка година СДС-Ловеч организира, отдадохме почит, заедно с младите момчета и момичета от МГЕРБ, пише във Фейсбук водачът на листата на ГЕРБ-СДС в МИР-Ловеч

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени