Тома Биков: Можем да гарантираме, че ние можем да управляваме - едно вече доста екстравагантно качество след последната година и половина

"Ние не сме фантазьори, ние се съобразяваме с реалностите. Това, което сме длъжни да направим в предизборната кампания, е да покажем на хората какви намерения имаме, какви са нашите идеи" - каза Биков

Тома Биков, ГЕРБ
Тома Биков, ГЕРБ Източник: Zonanews

"Дали ще управляваме сами, ще решат избирателите. Това, което можем ние да гарантираме е, че  можем да управляваме - едно вече доста екстравагантно качество след последната година и половина, през които хора, които не могат да управляват, се упражняваха на гърба на българските граждани, без да кажат ясно кой ще плаща за тяхното "обучение", каза Тома Биков пред bTV.

 

Биков припомни, че ГЕРБ са управлявали в коалиции, при това и в четворна коалиция - нещо, което, според него, се е позабравило. Не се споменава и фактът, че тяхната четворна коалиция е издържала 2 години и при това е успяла да приеме множество закони, включително конституционни промени.

"След това управлявахме в двойна коалиция с ВМРО. Не се изчерпват възможностите за управление на страната. Имаме и качествата, и опита да сме носеща конструкция на едно управление", припомни Биков.

 

Според него е абсурдно някой да си представя, че една партия ще има мнозинство след 2 октомври: "Ние не сме фантазьори, ние се съобразяваме с реалностите. Това, което сме длъжни да направим сега в предизборната кампания, е да покажем на хората какви намерения имаме, какви са нашите идеи.  Оттам нататък, естествено, българските граждани преценяват кой да печели, кой да губи и кой да управлява", заяви той.

 

"Важно е обаче всички които са в парламента да се съобразят с вота на българите защото имаме три парламента, в които този вот не беше разчетен и това е причината да се намираме в хронична политическа криза, от която изходът ще бъде все по-сложен, колкото повече тази криза продължава" - предупреди Биков.

 

Биков обясни и това, че политическата почтеност в демократичния свят изисква като си втора политическа сила, освен ако няма някаква извънредна ситуация, или пък не бъдеш поканен в управлението поради някаква причина, да кажеш, че си в опозиция:

 

"Това, което ние направихме. Когато си първа политическа сила, ти трябва да носиш по-голямата част отговорност, а когато си загубил изборите, не е добре да влезеш в управлението. Последното българско редовно правителство беше съставено от три формации които бяха загубили изборите и резултата го видяхме" - припомни той.

 
"Имаме един месец, в който да убедим българските граждани, че ГЕРБ трябва да има толкова голяма тежест в Народното събрание, че създаването на редовно правителство, да бъде неизбежно. В противен случай рискуваме да отидем на още едни избори и да задълбочим още повече не само политическата криза, а и икономическите проблеми, както и възможността да намерим по-дългосрочно решения за газа" - е мнението на Биков.

 

ГЕРБ ще представи програмата си за управление - и краткосрочна, и дългосрочна. Според Тома Биков е време и ПП най-сетне да излязат с някаква програма, за да знаят гражданите как точно смятат да управляват, а не както досега да се чудят кой път да хванат в пълна безпътица, поясни той.

 

Биков саркастично отбеляза и безумното предположение на Кирил Петков, че не друг, а Борисов и ГЕРБ са викнали Марк Помпео -  бившия държавен секретар на САЩ, за да "агитира" за шистовия газ. Да не говорим, че каквото и да е решението за шистовия газ, той не може скоро да реши проблемите ни с газа. Поне 10 години ни делят от проекти за употребата му, дори веднага да бъде открит.

 

За т.н. съдебна реформа на ДБ и "Промяната", Биков обясни: " Ние за съдебната реформа предложихме наша програма и разбира се, тя подлежи на дискусия. Очакваме да има такава дискусия както с останалите политически сили, с академичната общност, ако щете и с неправителствени организации, но ние сме дали нашите предложения които отговарят на Конституцията.

 

И за разлика от други, които веят байряка на съдебната реформа, ние сме посочили конкретни начини как трябва да се осъществи. Аз така и не можах да разбера те какво предлагат - няма нито един текст, предложен, например за главния прокурор".

 

"За пръв път от 97-ма година българският бюджет е разклатен толкова тежко и вече поражда редица рискове" - предупреди Биков.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени