Тома Биков: Ние ще върнем мандата най-вероятно още днес - промяна има само че до този момент е към лошо!

По думите му залата има мнозинство от 160 народни представители, които не просто могат да сменят модела, а цялата Конституция

Тома Биков
Тома Биков Източник: ПП ГЕРБ

Ние ще върнем мандата най-вероятно още днес - промяна има само че до този момент е към лошо. Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков по време на дебата по мораториум на някои решения на Министерския съвет в оставка. "Ние няма да участваме в това гласуване, защото то е противоконституционно. Това е ясно на всички в тази зала. Това е отнемане на правомощия на изпълнителната власт от страна на законодателната. През последния час и половина в тази зала ставаме свидетели на следната картина. Всички партии без ГЕРБ са внесли решение и са се подписали под него. След което един час и половина се чудим на кого пръв му е дошла идеята да вземе това невероятно решение, с което да наруши конституцията. Спорът е кой носи тази титла на първенец", каза още зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ. 

 

По думите му до края на този парламента няма да се стигне до решение на този въпрос. "Ако искате да спрете всички концесии, всички сделки, назначения, да промените начина, по който се правят, трябва да направите правителство, а не да стоите час и половина и да занимавате цяла България с вашите неадекватни изказвания. Пред страната има изключително важни предизвикателства. Ще ви припомня, че се намираме в здравна криза, в икономически затруднения, в социални затруднения, намираме се на ръба на политическа криза, защото никой от вас не е казал преговаря ли в момента за някакво правителство, кой ще участва в това правителство, къде се водят тези преговори, на база програми ли са? Предлагате ли нещо да се случи освен глупости и неадекватни изпълнения в тази зала. Предлагате ли някакви икономически мерки. Предлагате ли някакви социални мерки, които да бъдат реалистични", попита Тома Биков.

 

"Ние няма да участваме в това гласуване, защото то е противоконституционно. Това е ясно на всички в тази зала. Това е отнемане на правомощия на изпълнителната власт от страна на законодателната. През последния час и половина в тази зала ставаме свидетели на следната картина. Всички партии без ГЕРБ са внесли решение и са се подписали под него. След което един час и половина се чудим на кого пръв му е дошла идеята да вземе това невероятно решение, с което да наруши конституцията. Спорът е кой носи тази титла на първенец", заяви Биков. По думите му спорът, който се разрази в пленарната зала, е обида за българските граждани.

 

По думите му залата има мнозинство от 160 народни представители, които не просто могат да сменят модела, а цялата Конституция. "Всеки ден загубено време в тази зала струва трудности, струва пари за българските граждани. Дават ни по телевизията, поне това съобразете. Деморализирате в момента цялото общество с вашето поведение. Излезте пред журналистите, дайте интервюта, спрете да мълчите и да говорите с по две изречения от тази трибуна - някакви смешки. Колеги от "Има такъв народ", дайте интервюта, обяснете на българите, на вашите избиратели какво смятате да правите. Конституционната процедура не забранява да обясните какви са ви политическите, икономическите намерения. С кого искате и с кого не искате да управлявате. Ще управлявате ли изобщо или отиваме към служебно правителство, за да могат хората да си направят плановете. Спрете да злоупотребявате с доверието на собствените си избиратели", каза Биков.

Още от "Политика"

Борисов предаде властта, изненадващо похвали Радев за подбора на служебния кабинет

"Основната цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори. По начина, по който го направихме ние - видно и от доклада на ОССЕ", каза още Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени