Тома Биков: Последиците от войната ще дойдат след 7-8 месеца, в момента берем плодовете на Асен Василев и на Кирил Петков

Според Асен Василев инфлацията трябваше да е 5,6%, ако си спомняте. И това беше преди само 2 месеца. До тук няма нито една негова прогноза, която да се е сбъднала

Тома Биков, ГЕРБ
Тома Биков, ГЕРБ Източник: Zonanews

Тома Биков в "Тази сутрин" по bTV:

"Мерките не са приети, а евентуално ще се приемат при актуализацията на бюджета. Там какво ше се случи, все още не е известно, заради динамиката на управляващото мнозинство. Разбира се, имам всякакви съмнения. Въпросът е, че тези антикризисни мерки, управляващите се събраха да ги обмислят във вторник, а ние сме в ценови шок от 7-8 месеца. Трябваше да има анонс, че ще има протест на най различни браншове, за да могат да седнат и да мислят за някакви антикризисни мерки.

 

Те не са антиинфлационни обаче, а са проинфланционни, защото не се атакува проблема системно. Процесът започна при актуализацията на бюджета 2021 г. и когато се опитвахме да убедим Асен Василев - тогава служебен министър, да приеме компенсации за тока на бизнеса, който още тогава растеше, той отказа категорично. И щом актуализацията беше приета, Стефан Янев започна да говори за нова актуализация.

 

След това бездействаха 4 месеца и едва тогава започнаха да приемат някакви мерки. Според Асен Василев инфлацията трябваше да е 5,6%, ако си спомняте. И това беше преди само 2 месеца – това е човекът прогноза. До тук няма нито една прогноза негова, която да се е сбъднала. Представиха и годишна прогноза, която няма нищо общо с тези мерки, които анонсираха вчера - такъв тип поведение води само до несигурност и до липса на каквато и да било предвидимост.

 

Ние предложихме мерки още на 4-5 декември и те бяха свързани точно с това да бъде атакуван проблемът в неговия център и дълбочина, защото цените скочиха не заради войната, те скочиха заради високата цена на тока. България е производител на ток, тя печели от ток – ние предложихме едно много просто решение – свръхпечалбите да отидат за компенсации на бизнеса, което да спре растежа на всички останали цени.

 

Първо 2 месеца ни го бавеха това решение, не го пуснаха в парламента, след това го отхвърлиха и после почнаха компенсации, вече в момент когато цените бяха тръгнали нагоре. Сега трябва да видим кой ще плати сметката, това е другия въпрос в тези мерки. Вчера гледах и във вашите новини едни изчисления, които не са коректни. 20 процента пада ДДС за хляба, значи с 20 процента ще падне цената на хляба – това не е вярно.

 

Когато сваляш данъци ти ги сваляш за бизнеса, а не за хората. Потребителите биха могли да бъдат подпомагани по друг начин, сега например цяла България ще подпомогне хората които са на парно – 400 000 в София и 100 000 в страната – всички останали ще бъдат солидарни, за да се замрази цената на парното. 

 

Ние намалихме ДДС на ресторантите, за да оцелее този бизнес. Същият този бизнес беше най- засегнат през ковида. Нашата цел беше да подпомогнем този бизнес, а не сме очаквали да свалят цените и те не ги свалиха, същото ще стане и с хляба. Няма лошо да се подпомогнат хлебопроизводители".

 

Относно протестите Биков заяви: "Не е вярно, че протестите са организирани от ГЕРБ. Ако са организирани от ГЕРБ г-н Йорданов Тошко ще го усети много по силно". Участвала лидерът на ГЕРБ Жени - Жени Йорданова. Първо тя е синдикалист в транспортния сектор преди създаването на ГЕРБ. Ако исках и аз можех да отида там. Ние в ГЕРБ сме с по малко граждански права ли?

 

Тя е политическо лице, но протестът е на работници и аз не знам кой на кого симпатизира сред тях. Аз бих отишъл на протест така, както ходеха на протести членове на БСП и на ДБ през лятото. Тогава те какви бяха? Нали бяха граждански протести? Йорданова е синдикалист. Председателят на транспортния синдикат, мисля, че е логично да бъде на протест.

 

Ако хората я избират да бъде председател на синдиката, какво трябва да направи тя? Тя е общински съветник също, защото е избрана за общински съветник и е дългогодишен общински съветник. Но ако това ги успокоява, да кажем, че протестът е политически - това би било добре за нас, не е проблем. 

 

Сложили са в НС железни врати – това е най силната антикризисна мярка. Не знам защо са се изплашили толкова - мислят, че някакъв заговор върви. Най-големият заговор са те, защото показват че са неспособни. Между другото НС е паметник на културата и аз ще се поинтересувам кой го е разрешил изобщо да се случи, защото е грубо показване на закона. Това ако го направи човек да си закове железни решетки на паметник на култуирата … Да не говорим, че това е парламент на всичкото отгоре.


Нямам против нека сложат решетки навсякъде ако искат. Ние местим парламента в партийния дом, те го върнаха в старото НС и сега му слагат решетки. Понеже обещаваха, че ще вкарат нас зад решетките и сега всички сме зад решетките и те и ние. 
Бил съм колега с Константинова и с Божидар Божанков бяхме в кабинета на Румяна Бъчварова. Има сега едно момче, което е било в младежкия ГЕРБ. Ние не ги бяхме направили министри, а бяха в третия ешалон, включително и аз бях в третия ешалон. На мен са ми били колеги и ми е трудно да ги оценя, но явно има големи проблеми.

 

Предполагам, че са разбрали поне, че тази работа не е толкова лесна колкото изглежда. Абсолютно несериозен човек имаме за министър председател, това е другото нещо, което подвежда хора – по наши изчисления пенсиите ще се увеличат с около 4% юли месец а не драстично както казва г-н Петков. Малко да си мери приказките, защото няма да се увеличат драстично и това ще се види.

 

Те казаха 20%, после председателят на социалната комисия каза 10%, а ние казахме още в началтоо че ще са 4%. За пореден път го виждаме това Кирил Петков да излезе, да хвърли голямата бомба защото той сравнително добре обещава, а друг е върпсът, че след 4 дни не помни какво е казал. Това е хроничен проблем.

 

Големият проблем е че  те не се събраха още в началото и да нарпавят програма за управление, вече можеха да имат план, не е вярно че войнанта е виновна. Последиците от войната ще дойдат след 7-8 месеца, в момента берем плодовете на Асен Василев и на Кирил Петков - те не са тук от вчера".

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени