Тома Биков: ПП е партия без лидерство, политически неграмотни са и не разбират функцията на политиката

България не е подходяща за президентска република, посочи той

Тома Биков, ГЕРБ
Тома Биков, ГЕРБ Източник: Zonanews

България има нужда от проевропейско управление, което по-бързо да решава различните кризи, които са пред страната. Не изброяваме отделни политически субекти, а казваме за онези, които смятат същото. Трябва да преодолеем политическата криза, защото без това не можем да решим никоя друга. В последната година и половина не може да се излъчи стабилно управление. Това заяви по БНТ Тома Биков от ГЕРБ. 

"В момента това, което чувам от ПП, ме води към една мисъл - след изборите или ще има правителство, или не. Шансът да няма не е никак малък. За мен една от възможностите да имаме правителство е ПП да има максимално малък брой депутати. Колкото по-малко имат, толкова по-лесно е да има правителство. Те са политически неграмотни и не разбират функцията на политиката. Това е и причината да паднат само седем месеца след сформиране на кабинет. Да не решат никой проблем и да задълбочат кризите", добави Биков.


На въпрос къде вижда възможности за коалиционно управление, Тома Биков изрази мнение, че каква ще бъде формата на управление, ако се стигне изобщо до сформиране на правителство, ще се реши след изборите. "Има различни възможности. Ние не знаем каква ще е конфигурацията, нито кой с каква нагласа ще е след изборите. Аз виждам опасения (започнаха от ПП и ДБ), че България по технически път ще стане президентска република, но това е конституционна процедура, така бе и миналото лято - тогава не го забелязваха. Но ако не искат сега да е така - трябва да положат усилия да има редовно правителство. Знам, че им предстоят трудни избори, но политиката е място, в което човек трябва да прави трудни избори. Не на него да му е удобно, а да вижда по-далече във времето. Проблемът е с лидерството. ПП е партия без лидерство", подчерта той.


Относно предложението на Слави Трифонов за референдум за смяна на управлението на страната, Биков коментира, че ГЕРБ е категорично привърженик на парламентарната република. "За мен България не е подходяща за президентска република. Има такъв ред в други държави - но те са големи, част от тях федерални. Българската система винаги е била парламентарна република, преди това конституционна монархия - това я е предпазвало от злоупотреба с власт. Парламентарната република изисква повече диалогичност - особено пропорционалната система. За да се промени конституцията трябва да има широк дебат. Не става само с референдуми и желание. За мен ако има такъв дебат - трябва да се води в цялото общество", отбеляза Биков.
 
Тома Биков коментира и предложението на ГЕРБ държавата да влезе в бизнеса с горива. Той обясни, че идеята на партията е по-скоро създаване на конкуренция от държавата. "Лукойл произвежда бензина на ишлеме. Литаско купува, Лукойл преработва, Литаско продава с 1 лев по-скъпо. Идеята ни е създаване на конкуренция. Нека Литаско да си го прави, но ако го прави и държавата, ще струва с 1 лв по-малко. Откакто падна редовното правителсто на Кирил Петков бензинът падна с 20 ст.", каза бившият зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС в 47-то НС.


Попитан дали твърди, че бившите управляващи са виновни за цените, Тома Биков припомни няколко безспорни факта. "Една от първите им срещи бе с "Лукойл" - не знам какво са правили, но бензинът скочи. Не съм против срещи с "Лукойл", но е важно цената да не скача. И тук не е проблем "Лукойл" - той преработва. Има една фирма, която продава на завишена цена. Ние казваме: "Защо да не са две". Държавната компания (петролна) не започна да работи. Голямата цел, заложена от закона, бяха данъчните складове. Да се разбие монопола. Това правителство забраниха това още с първото действие - ДБ, ПП... Нашата цел не беше да направим 50 бензиностанции държавни. Другото бе по-важно. И за мен не са били толкова незапознати. И пари не са потънали. Върнати са в бюджета. В сегашния бюджет имаше заделени 8 млрд. за капиталови разходи - те се върнаха също в бюджета".


Той коментира и идеята на служебното правителство да се възобновят разговорите с "Газпром". "Със сигурност в сегашното положение, в което се намираме - имаме газ до октомври. По всички личи, че ще ходим. Арбитражът ще реши от кого е нарушен договора. Дали ще спечелим ние - нашият съвет е да се наемат много сериззни адвокати. Арбитражът означава, че както не сме получили газ, така може да го платим два пъти. А отделно - ние от днес трябва да започнем да търсим възможнсти за дългосрочни договори извън "Газпром". А ако можем да го изпълним с "Газпром" - не мисля, че някой има нещо против", добави Тома Биков.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени