Тома Биков: Предсрочни избори сега са риск, но действията на управляващите са по-рискови

Биков заяви, че не вярва на премиера Кирил Петков, защото неговите твърдения "винаги се опровергават след около 3-4 дни".

Тома Биков
Тома Биков Източник: Zonanews

Едни предсрочни избори в тази ситуация са нещо много рисково, но това, което правят управляващите всеки изминал ден, ми се струва далеч по-рисково.  Преди вот на недоверие трябва да мине актуализацията на бюджета, която беше анонсирана от правителството, но все още не знаем параметрите ѝ.  Това каза пред БНР зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков в отговор на въпрос за изявлението в събота на лидера на ГЕРБ Борисов.

 

"Не мисля, че Борисов отхвърля участието в избори. В Шумен той обрисува изключително тежката ситуация в момента, естествено че избори са тежко действие, но това което правят управляващите е далеч по-рисково", каза той. "Моето мнение е, че по принцип втората политическа сила да стане управляваща без мандат е нелогично, никой не е подал оставка, не сме тръгнали към връчване на мандати от президента", отговори той на въпрос вижда ли възможност за промяна на управлението в рамките на този парламент. 

 

По думите му бюджетът на страната в момента изобщо не е в действителността, защото предвижда 5,6% инфлация и 4,8% икономически растеж. Биков заяви, че не вярва на премиера Кирил Петков, защото неговите твърдения "винаги се опровергават след около 3-4 дни".

 

"Ние сме обезпокоени от всички неща, които се говорят. Премиерът не е договарял с правителството, защото американското правителство не търгува с газ, търгуват частни компании. Нали ще дойдат тези танкери, как ще скрием от коя компания е газа? ... Кирил Петков е човекът, който дестабилизира държавата най-тежко със своята некомпетентност. Това се отчита и в социологическите проучвания, където правителството за 5 месеца се срина".

 

 

"БСП е по-русофилска партия от ГЕРБ и партия, в която имат повече симпатии към Путин, отколкото ГЕРБ", каза депутатът и попита дали с позицията си, че Русия е приятелска държава на България, БСП дестабилизира правителството.

 

Във връзка с информацията, че Германия и Италия са казали на техните енергийни компании, че могат да отворят сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават европейските санкции срещу Москва, депутатът от ГЕРБ изказа притеснение, че България може да се окаже в позиция на "свръх ястреби":

"И ние да сме най-глупавите в целия ЕС. Всички да вземат руски газ, а единствено ние да сме свръх ястреби в това отношение", категоричен е Биков.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени