Тома Биков: Радев се освобождава от партиите на протеста, заменя ги с новата партия на Петков и Василев

Отнемането на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор и прехвърлянето му към министерството на правосъдието не е реформа, каза той

Тома Биков
Тома Биков Източник: БГНЕС

Очевидно е, че този парламент е провален, както и 45-тото НС. Един парламент е провален тогава, когато не е в състояние да излъчи управление на страната, което е основната му задача. Това коментира пред БНТ Тома Биков, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС преди последното заседание на Народното събрание днес.

 

Ние върнахме мандата, защото предварително т.нар. партии на протеста и БСП заявиха, че няма да подкрепят наше правителство, няма да участват изобщо в разговори с нас. Безсмислено бе да полагаме усилия за мандата при отказаните разговори от останалите, допълни Биков. Според него, това е симптом за тежката политическа криза, започнала от 45-тия парламент.

 

Ние нямаме проблем да водим диалог с останалите,но те се изпокараха помежду си, допълни Биков. Причината да няма кабинет е, че т.нар. партии на протеста нито са в състояние да водят преговори, нито да очертаят някакъв позитивен дневен ред пред обществото, нито могат да водят преговорите чисто технологично. Видяхте едни ходения по стаите с някакви приоритети с много общ характер, смята народният представител от ГЕРБ-СДС.

 

Той коментира и евентуален политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев. "На мен това ми се струва като един опит на президента Радев някакси да се освободи от част от тези т.нар. партии на протеста и да ги замени с този тип партия, която евентуално, за разлика от тях, да не се промени. Доколко там има потенциал, предстои да видим, но според мен тези партии на протеста са на ръба на оцеляването", каза Биков.

 

На въпроса за съдебната реформа Биков обясни, че отнемането на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор и прехвърлянето му към министерството на правосъдието не е реформа, а местене от една стая в друга и е абсолютно неадекватно на обществения ред.

 

Няма разминаване за Петър Стоянов, питаха ме за него и аз казах какво мисля за него, обясни Биков изказаните от него преди дни оценки за бившия президент от СДС. Изборите са с непредвидим резултат към момента, трябва да мобилизираме избирателите си.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени