Тома Биков: Рашков ще бъде повече проблем на управляващите, отколкото на опозицията

Стойчо Кацаров защитава корпоративен интерес, но Радев и Рашков са безмълвни

Тома Биков
Тома Биков Източник: bTV

"В снимката на Владислав Панев с Пеевски виждам, че всичко е на шега - и преди изборите, и след изборите. Г-н Пеевски е проблем на ДПС. Ние не коментираме процесите в останалите политически сили. Иначе, и харесваме, и не харесваме най-различни депутати от най-различни партии в този парламент. Но да даваме съвети на някоя партия какво да прави листите си - това не сме правили никога", каза в предаването "Тази неделя" по bTV народният представител от ГЕРБ-СДС Тома Биков. 

 

Той сподели, че има две основни притеснения от гледна точка на състава на новото правителство. "Виждам там две основни групи от фигури, които според мен ще стигнат до напрежение. Те не са разделени на партиен принцип. Едните са партиини фигури, а другите са корпоративни фигури. Има и една трета фигура - малко милиционери, които да контролират и едните, и другите", коментира Биков.

 

Той припомни, че ПП ГЕРБ е заявила в началото на този парламент, че като партия би искала да има конструктивен подход. "За съжаление, присъствието на Бойко Рашков в това правителство не ни дава тази възможност. За нас това е червена линия, която ние не можем по никакъв начин да прескочим и оттук-нататък ние, първо, ще гласуваме против това правителство, и второ - докато г-н Рашков е министър на вътрешните работи и изобщо присъства в този кабинет, не мисля, че ще може да бъде воден разговор по каквато и да било тема с нас", бе категоричен зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. 

 

"Номинирането на Бойко Рашков изключва възможността за политически диалог, защото няма как с Бойко Рашков да седнем на една маса и да водим диалог. Г-н Рашков оттук-нататък ще бъде повече проблем на управляващите, отколкото на опозицията", заключи Биков. 

 

"Да сте чули някой като Бойко Рашков да се обади за последните решения на Стойчо Кацаров. Та той в последния ден подписва да се сливат болници, за да се защити корпоративен интерес, че в Казичене иска и продължава да иска създаването на болница с 5000 легла - частна, с държавни пари да построи. И това го прави два дни преди да си тръгне. И никакъв Бойко Рашков, и никакъв Румен Радев не казват - "Чакай малко". Защо мислите, че в следващото правителство на Румен Радев ще му направи впечатление, ако някой прави нещо. Аз не вярвам в тяхната антикорупционна риторика, защото на този етап виждам само риторика. Не виждам нито едно действие, предотвратяване на нито едно корупционно действие", възмути са депутатът от ГЕРБ-СДС. 

 

Тома Биков каза, че Радев и Рашков проявяват много ниска чувствителност към действията на собствените си министри. 

На въпрос за прословутите 53 млн. за АМ "Хемус", той отговори, че правителството на ГЕРБ е направило държавни гаранции и държавата винаги може да си прибере парите. "Това е зависело от нас. Ако там някои е извършил престъпление - нека бъде разследван. Да арестуват всички, каквото искат да направят. Това което ние сме могли да направим - да осигурим държавни гаранции, за да може държавата да си вземе парите, ако нещо стане - ние сме го направили. Иначе, самата процедура, която се е извършила, е спестила пари на държавата", обясни Биков. 

 

Най-странното е, че лекари от "Александровска" протестират, от болница "Лозенец" и казват, че този човек (Стойчо Кацаров, бел. ред.) прави в момента злоупотреба и никой нищо не казва за това, допълни зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. 

Ще видим какво ще направи Бойко Рашков. Предишният път "песента" му беше свързана с големите подслушвания. Като минаха изборите на 11 юли тръгна едно разследване, което завърши ъс закрито заседание на парламента, за да не видят журналистите, че там няма нищо", припомни Биков.

 

"После той спря да говори по тази тема. Да има някой наказан в МВР за подслушване. Да не се окаже и сега с тази тема същото. Този човек има друга задача, неговата задача не е да се бори с корупцията. Първата му задача е да прави чадър на тези, които ще управляват. И втората задача е, ако някой не слушка, да го контролира", заключи Тома Биков. 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени