Тома Биков: В парламента стана като сериала "Листопад"

Депутатите спорят по предложението на БСП за извънредни заседания за бюджета

Тома Биков
Тома Биков Източник: БГНЕС

Депутатите обсъждат предложението на парламентарната група на БСП да се заседава извънредно в събота и в следващия вторник, 7 септември, за да бъдат приети законопроектите за изменение и допълнение на държавния бюджет. Предложението на БСП е комисията по бюджет и финанси да проведе своето извънредно заседание в събота, 4 септември.

 

БСП предлага парламентът да заседава извънредно и на 7 септември, вторник като заседанието продължи до окончателното приемане на бюджетите на второ четене на здравната каса, данък общ доход от държавния бюджет, предава БНР. Председателят на БСП Корнелия Нинова настоя парламентът да заседава ударно заради създалата се ситуация. Тя подчерта, че социалистите ще задържат мандата до актуализацията на бюджета. Нинова обаче не вижда подкрепа.

 

"От фактите, които виждате в последните дни, усилията ни засега не биват оценявани адекватно от колегите, които поканихме на разговори въпреки нашата диалогичност, търпение, призив за разум и отговорност пред държавата и пред народа. Особено сложен става този разговор след вчерашната позиция на "Демократична България" изобщо да не дойдат на разговори и там да заявят открито мнението си".

 

Някои колеги са настроени ваканционно, но ваканция очевидно няма - българските граждани не се нуждаят от това, заяви депутатът от БСП Иван Иванов. Той посочи, че парламентът изслушва министри от служебния кабинет. "БСП няма да бъде вашият смокинов лист, да си правите, каквото искате тук", категоричен бе той.

 

"На срещата между БСП и ИБНИ имаше точен и ясен запис, излъчен директно почти всички телевизии. На този разговор беше артикулирана необходимостта от скорошно приемане на актуализацията на бюджета. Манолова изрично заяви, че е съгласна срокът да бъде съкратен. Беше заявено, че има пълна готовност с предложения между първо и второ четене. Вярвам вие да си спазите думата", каза още Иван Иванов.

 

Последва остра реакция. Арман Бабикян от ИБНИ заяви, че приемането на закони на бегом не е рационална идея. "Ако актуализацията на бюджета е важна за страната, е добре тя да бъде направена точно, детайлно, със съответните изчисления, а не на бегом, за да ходим на избори на октомврийската революция".

 

Мария Капон намекна за задкулисие. "Явно има други телефонни обаждания, които диктуват отнякъде на едни или други как да променят нещата".

 

Борислав Сандов от "Демократична България" е на мнение, че БСП не осъзнава ситуацията. "Може би някой в тази среща е кимнал в неподходящ момент, за да разберат колегите от БСП, че вие всъщност сте съгласни. Сега разбирате ли защо ние не отиваме на такива срещи, които всъщност са празен пиар, и които после се интерпретират по начина, по който госпожа Нинова прецени".

 

Мая Манолова декларира, че не е възможно парламентът да се занимава само с бюджета, тъй като ще се блокира приемането на другите закони, касаещи съдебната реформа, Националната служба за охрана и отбраната. 

 

Тук стана "Листопад". Листа падат, става и сериал. Ту се събирате, ту се разделяте, пък се скарвате, пък някой ви вкара някоя интрига. Сложили сте ни посредата и гледаме и не можем да повярваме на очите си. Не можете да направите правителство, бе колеги. Това е проблемът. Не знаете как се прави, не знаете как да водите преговори, не знаете и за какво да преговаряте, обърна се от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков към колегите си. 

 

Според него целта на дебата със сроковете е на президента да са му удобни изборите, защото много се е изнежил.

"Сега дайте и ако може и датата да му е удобна. Това е дебатът днес. Защо вие се карате тук. Вие сте изпокарани всички. Давайте да намалим срока и да ходим на избори, защото имайте предвид някой от вас страдат. Ще вземе Кирил Петков да направи партия. Не знам тогава ще трябва да удължаваме още с 4-5 месеца този парламент, за да може и той да се структурира. Гледам, че много неприятна тази тема за всички. За нас не - за нас е изключително приятна", каза още Тома Биков.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени