Томислав Дончев: Ако ГЕРБ управлявахме, нямаше да допуснем тези високи цени на енергоносителите

Със сигурност доставките на газ през последните месеци са тема, с която МВР би следвало да се занимава, каза той

Томислав Дончев, ГЕРБ
Томислав Дончев, ГЕРБ Източник: Zonanews

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев гостува в bTV. Разговорът започна с абсурден въпрос на водещата: "ГЕРБ иска оставка, ГЕРБ включва ли и вас?". "Не мога да разбера въпроса ви", отговори Дончев. "Искате ли оставката на правителството?", продължи да настоява водещата. "Да", заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

 

"Защото Борисов не я иска?", попита отново водещата. "Не се хващайте за всяка реплика. Аз също съм казвал, че не трябва да се бърза с избори, докато всеки един българин не разбере промяната. Националният и държавен интерес обаче изисква да има ново правителство, с малко по-грамотни хора", коментира бившият вицепремиер.

 

"Искам кабинетът да подаде оставка. С една четвърт от депутатите не може да бъде прекратен мандатът на това правителство. Това може да стане само при тежък раздор в коалицията или сериозен обществен натиск", добави Томислав Дончев. 

 

Той  уточни, че не говори за протести, организирани от партията му. Дончев призна, че ГЕРБ  са имали полза от по-дълъг живот на правителството, за да стигне "промяната" докрай. Бившите управляващи обаче искат да общуват с политически по-грамотни хора. 

 

Да се оплакваш за всичките си управленски несгоди с опозицията, е несериозно, каза още Томислав Дончев.

 

Той критикува антикризисните мерки на кабинета. Категоричен е, че ако бяха на власт, ГЕРБ нямало да допуснат тези високи цени на енергоносителите. А това е половината причина за високата инфлация. Според него компенсациите за бизнеса трябва да са много по-високи.

 

Дончев добави, че ще има сигнал, който ще бъде в Министерството на вътрешните работи. "Това е допълнителен тест. Доколко държавата в тази ситуация има имунни сили. Нека да видим на първо място Министерството на вътрешните работи дали ще бъде така усърдно, справяйки се с тези случаи, както примерно в годините на опозицията", каза той и намекна, че ще е свързано с доставките на газ.

 

"Със сигурност доставките на газ през последните месеци са тема, с която МВР би следвало да се занимава", каза той.

 

На въпрос за Балкански поток и проверката му, Дончев отговори, че всеки може да проверява каквото си иска. А какво ще разкрие такава проверка, пита водещата. "Ще разкрие, че България е разширила газопреносната си мрежа и че ще получава транзитни такси от това", отговори бившият вицепремиер.

 

Той добави, че инфлацията е изтървана, защото е нямало адекватни компенсации за повишаването на цената на тока. "В момента каквито й мерки да се въведат, може дори да я вдигнат още. Трябваше да имаме мерки преди това. Ако ние управлявахме, нямаше да допуснем да се стигне до тази ситуация. Стойността на тока и газа влиза в цената на продукцията. Затова трябваше адекватни компенсации навреме", коментира Томислав Дончев. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени