Томислав Дончев: Дебютът на правителството е катастрофален (НА ЖИВО)

С невежи инструменти се правят левашки политики, обобщи Сачева

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ

Бившият вицепремиер Томислав Дончев, бившият социален министър Деница Сачева и председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова дават поредна пресконференция в централата на партията. 

"Дебютът на правителствто е неубедителен - ако се изразя деликатно. Ако трябва да изразя неделикатно то дебютът е катастрофален", коментира Дончев. 

 

Деница Сачева припомни предупрежденията, които ГЕРБ е правила през последните десетина месеца. "Получихме десетки писма от хора, които се смятат за ощетени. Асен Василев, който беше министър на финансите, заяви преди време - "Няма да има пенсионери, които да получават по-малко средства от средставата, които получават към момента". Същото беше казано и от социалния министър от БСП Георги Гьоков. С колегата Ананиев казахме, че обещанията, които Василев прави няма да се случат. Заигравката с пенсиите ще доведе до тежки политически щети. Днес се получава информация, че повече от половината пенсионери са поличили по-малко пари през януари, отколкото през декември", подробно обясни Сачева.  

Темата за пенсиите не може да бъде политическа дъвка - беше използвана както в полза на ПП, така и на президента Радев. Днес виждаме, че Асен Василев, Георги Гьоков и Румен Радев трябва да отговарят за намалените пенсии. С невежи инструменти се правят левашки политики, обобщи Сачева. 

Десислава Атанасова акцентира на теча на лични данни в БУЛСТАТ. "Единият министър вчера заявява, че нямало теч на данни, а другият - че имало и трябва да се пормени закона, за да се спре този теч. Аз мога да бъда идентифицирана с това, което има в системата на БУЛСТАТ - има моят мейл, мобилен телефон, адрес, трите ми имена, дата, месец и година на раждане. мога ли да бъда идентифицирана чрез тях - мога. Значи имаме теч на лични данни. От това са засегнати и 300 000 български граждани", каза тя. 

 

"Според нас има данни, които показват, че има категорично теч на лични данни на стотици хиляди българи. Има ЕГН, рожденни дати, постоянен и настоящ адрес, имейли, месторабота и т.н. - всичко това са лични данни. По закон оператор на лични данни трябва до 72 часа да уведоми лицата, чиито лични данни са изтекли. Нито аз, нито Томислав Дончев, нито Тома Биков, нито Дани Каназирева сме били уведомени. Затова ние питаме - г-жа Надежда Йорданова кога е била уведомена за този теч, наредила ли е проверка, уведомила ли е ДАНС, прокуратурата и други институции за този теч на данни?", подробно зададе въпроси и направи акценти на чувствителни теми във връзка с теча на лични данни Десислава Атанасова.


И продължи с въпросите: "Има ли звено за защита на личните данни в МП и Агенцията по вписванията и на чие пряко подчинение е то? Нека обърна внимание - не става дума за хакерска атака, а за съвсем явно разкриване на лични данни на 300 хиляди българи. Извършен  ли е анализ на риска - анализите са основен прийом в работата на това правителстно".

Томислав Дончев каза, че за да се изпълни обещанието за нови мостове на река Дунав от правителството, то следващата седмица най-късно трябва да има подписано споразумение за това с румънската страна. "И един колегиален съвет към членове на правителството - когато коментирате даден инфраструктурен проект, направете си труда поне да отидете на място, за да видите как стоят нещата", препоръча бившият вицепремиер.

 

Искаме да разберем колко са тези хора, които са получили по-малко пенсии от миналия месец. Тази компенсация, за която твърдят от правителството как ще се извърши, по каква формула, докога ще трае, под каква форма ще се изплати - от НОИ или ще реализират това, което твърдят - да се раздели социалното осигуряване от социалното подпомагане, обясни Сачева. 

Десислава Атансова каза, че няма предложена нова стратегическа рамка, нито нова пътна карта. "Самият премиер в петък обяви, че позицията остава същата и в този смисъл аз не виждам защо изобщо се провежда този КСНС, с какво Република Северна Македония е заплашила сигурността на България", отговори на въпрос председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.



Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени