Томислав Дончев: Епохата "Борисов" в ГЕРБ ще продължи още

Той бе категоричен, че управлението на ГЕРБ не е подслушвало политиц

Вицепремиерът Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев Източник: Zonanews

Това е много силен политически сигнал и към българските политици, и към българските институции, и към българското общество. Безспорно означава, че институциите едва ли са се справили добре. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по повод наложените от САЩ санкции на българи, сред които бизнесменът Васил Божков и бившият депутат от ДПС Делян Пеевски.

 

По думите му в текста няма нито една изненада, защото се коментират неща, които отдавна ги пише по страниците на вестниците или се говорят по улиците. "Дали това означава слабост на държавните институции - мисля да. Исторически. Защото нито една от фигурите, които се коментират в доклада, ние носим пряка отговорност за г-н Манолев, който е бил наш член, наш зам.-министър, и тази отговорност, тя е наша. Всички останали фигури са създавани, трупали са сила и мощ много преди изобщо да се появим на политическия небосклон", обясни Дончев. 

 

Попитан няма ли Пеевски някаква роля по време на управлението на ГЕРБ, Томислав Дончев посочи: "Не. Не си спомням той да ни е бил коалиционен партньор. Каква роля да има?". Важно е прокуратурата да провери цялата тази информация, добави зам.-председателят на ГЕРБ.

 

Той бе категоричен, че управлението на ГЕРБ не е подслушвало политици. "Как си представяте министър, премиер или вицепремиер вечер край камината или не знам къде, да слуша какво си говори опозицията?", попита той. "Ние универсално сме виновни за всичко, което не е особено удобна роля", добави Томислав Дончев.

 

Вероятно броят на министрите и на зам.-министрите, които са отстранявани по подозрения, повече от 10 и това не означава, че подозренията винаги са верни. Когато се натрупва напрежение около дадена фигура, обичайният алгоритъм за правилна политическа реакция е точно този", допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

 

Попитан ще даде ли ГЕРБ заявка за участие в евентуален бъдещ кабинет след изборите на 11 юли, той каза: "За мен е подозрително всяко участие е политиката, ако не включва подобна заявка".

 

"Не мисля, че обвинението в токсичност е вярно. Това е част от политическата ситуация – ще мине и ще отмине. Ние ще търсим възможно най-добрия резултат на изборите. За мен голямата политическа задача е да се намери модел на някакво политическо равновесие и партиите в следващия парламент да сформират правителство, не задължително с нас. Политиката е отговорност – да съставиш кабинет и да има на кого да се сърдят хората", коментира Дончев. Епохата "Борисов" в ГЕРБ ще продължи още, каза още зам.-председателят на партията.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени