Томислав Дончев: ГЕРБ не е в изолация, има атомизация на политическия живот

Той отчита като комуникационен недостатък това, че партията е допуснала да бъде свързана с посочените от САЩ лица, за което нямало основание

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: БГНЕС
"За всяка министерска позиция, дори и за министър-предстедател, имаме повече от един възможен кандидат. Това означава голям човешки ресурс. Даниел Митов беше номинацията ни за премиер в рамките на изтеклия парламент, възможно е отново да е той. Възможно е да е и титулярът на партията. Всичко зависи от куп фактори", заяви в ефира на "Здравей, България" по NOVA зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.
 
По думите му не ГЕРБ е в политическа изолация: "Имаме атомизация на политическия живот - никоя политическа сила не иска да работи с други и това е проблем". По негови думи е объркан модусът на правенето на политика - вместо целта да е принципите и програмата ти да могат да бъдат реализирани в действителността, в момента се разигравал друг жанр - политическите представители се съревновават "кой най-много ще се накара на другите".
 
Помолен да направи оценка в каква степен санкциите на САЩ срещу шестима българи по закона "Магнитски" съсипват репутацията на ГЕРБ, Дончев отговори, че санкциите не са съсипали ГЕРБ. "Действието на САЩ отразява "дневния ред на обществото - това, което се коментира по медиите, улиците кьошетата", добави бившият вицепремиер. Според него "държавата търпи укор, че дневният ред на обществото очевидно не е станал в пълна мяра дневен ред на институциите". 
 
Относно споменатия в доклада на САЩ "действащ политик", който бил подкупен от Божков, Дончев бе категоричен, че не става въпрос за Бойко Борисов. Той отчита като комуникационен недостатък това, че партията е допуснала да бъде свързана с посочените от САЩ лица, за което нямало основание. По думите му, ако е ставало дума за лидера на ГЕРБ, в доклада е щяло името му да бъде написано директно. Според него обаче това не се посочва, защото става въпрос за някого от останалите коментирани като възможност политически лидери, които били "от доста по-скромна величина".
 
Дончев коментира, че ГЕРБ все пак търпят щети от санкциите поради това, че "все още инерционно в съзнанието на хората сме в ситуация да сме отговорни за всичко, макар че не управляваме от един месец". За служебния кабинет Дончев заяви, че той е силно политизиран и действа със замах, все едно ще управлява следващите десет години. Иска ми се освен да се оплакват от всичко, да свършат и някаква работа, с основание добави той.
 
По отношение на скандала с подслушванията Дончев коментира лаконично, че такива сюжети в страната има сигурно от 20 години и въпреки че непрекъснато имало обвинения кой кого подслушва, се чували основно записи с гласа на Борисов.
 
Той коментира и протестите срещу главния прокурор Иван Гешев. Според него, когато се говори за съдебна реформа, прекалено много се персонифицира. "Не считам, че само във фигурата на Гешев се заключават всички предизвикателства, свързани със съдебната система. Това е едно опредметяване", подчерта политикът.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени