Томислав Дончев: ГЕРБ няма никакви договорки с БСП

Партиите станаха заложници на това да радикализират собствените си поддържници, заяви зам.-председателят на ГЕРБ

Томислав Дончев, ГЕРБ
Томислав Дончев, ГЕРБ Източник: Zonanews

Тази сложна ситуация е в резултат на двугодишно остро политическо противопоставяне, в резултат на това, че има политически сили, чиято единствена цел е да са против другия. Това коментира пред БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев.

 

Дончев е категоричен, че ГЕРБ нямат никакви договорки с БСП относно избора за председател на парламента. "Имаше часове председателски съвет, на които присъстваха и представители на ПП и ако е имало някакви договорки, са ставали в тяхно присъствие".

 

По отношение съставянето на кабинет Дончев каза, че ситуацията е "плуване в непознати води", както и че няма нито един алгоритъм от политическата история на България в последните 30 години, който може да бъде приложен.

 

"Опитвам се аз и моите колеги да сме по-обрани, защото стана така, че партиите станаха заложници на това да радикализират собствените си поддръжници", каза той.

 

Ако е възможно формирането на някакво парламентарно мнозинство, то не трябва да е механично. Ако събереш политически сили, които нямат нищо общо като принципи, цели и идеология, няма да се получи нищо, смята Дончев. По думите му правителство на малцинството също е вариант, но за него трябва да има партии, които да се съгласят по определени приоритети.

 

Дончев обясни, че ГЕРБ са призовали за контактна група с президента и служебния кабинет, за да се обсъди какво се случва с бюджета за 2023 г.

 

"Сложният въпрос е как правим бюджет, без да има мнозинство, без да има постоянно работещ парламент, без правителство с някакви ясни политики. Самото министерство на финансите излезе с ясен анонс, че е разработило няколко варианта на бюджет. Искам да видя във всеки от тези варианти какви са показателите по отношение на издръжката на държавния апарат и най-вече по отношение на хората", каза той. По думите му най-безопасният вариант е удължаване на тазгодишния бюджет поне до март догодина.

Още от "Политика"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени