Томислав Дончев и Даниел Митов сменят Фандъкова и Николов като зам.-председатели на ГЕРБ

При представянето си, преди да заеме новия партиен пост, Митов поиска думата и разкритикува президента Румен Радев, че скри подкрепата му за декларация, която заклеймява саботажите на Русия в Чехия и България

Национално събрание на ПП ГЕРБ
Национално събрание на ПП ГЕРБ

Националният съвет на ПП ГЕРБ, който заседава онлайн гласува промени в устава на партията. Председателят на комисията по устава Анна Александрова обобщи постъпилите предложения. Тя посочи, че най-общо те се свеждат до организационни промени в структурата на органите на партията, имащи за цел по-добрата координация на структурите. Кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Бургас Димитър Николов бяха освободени като зам.-председатели на ГЕРБ и заместници в Изпълнителната комисия. От общо гласувалите 1037 делегати, "за" бяха 975, 16 - "против", и 46 - "въздържал се".

 

Техните места заемат Томислав Дончев и Даниел Митов. Двамата стават заместник-председатели и на Изпълнителната комисия по право. Фандъкова и Николов обаче остават нейни членове. "Не свалям доверието си от двамата си заместници, искам да имат повече време за градовете си. Да не прочета заглавие, че е свалено доверието. Точно обратното - обичаме ги, уважаваме ги, но сега трябва постоянно присъствие на събрания. Ако имате това време, оттеглям предложението", заяви Борисов.

 

В мотивите си Борисов подчерта, че хипотезата за решението не е като при освобождаването на бившия му заместник Цветан Цветанов. "Напротив - за времето, през което управляват градовете си, те станаха в пъти по-добро място за живеене, изтъкна Борисов. Направиха много - от метрото до спортните зали, до околовръстните шосета", изброи лидерът. Премиерът в оставка обясни отстраняването на заместниците си – Фандъкова и Николов с липсата на време, защото заради задълженията им като кметове на два от най-големите градове в страната нямат възможност за партийна работа.

 

Назначаването на Дончев и Митов, Борисов обясни с това, че във "време в което се твърди, че няма нито ляво, нито дясно" ГЕРБ заема ясна позиция. "Със сигурност има още много достойни хора, но с този избор ясно ГЕРБ заема мястото си в център-дясно като евроатлантическа партия. Това е много важно в момента и нашите партньори гледат и слушат".

 

При представянето си, преди да заеме новия партиен пост, Митов поиска думата и разкритикува президента Румен Радев, че скри подкрепата му за декларация, която заклеймява саботажите на Русия в Чехия и България. Той не само е скрил декларацията, но се опитва да играе игри с геополитическите позиции, предупреди Митов. Като флирт с Русия определи поведението на президента Радев лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

ЦИК предложи на президента Румен Радев да насрочи нов избор за общински съветници в община Хасково

На 8 април ВАС остави в сила решението на Административен съд – Хасково, с което обяви за недействителен избора на общинските съветници в община Хасково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени