Томислав Дончев: Има хора, които не харесват Борисов и са убедени, че държи лека или тежка картечница в спалнята си

Ако някой е правил нещо по отношение на диверсификацията на доставките на природен газ, това сме ние, заяви още Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев Източник: Zonanews

Има хора които не харесват Борисов и са убедени че в неговото шкафче има не само кюлчета, а диаманти, брилянти, бисери, лека картечница или тежка – това е почти митологизиран въпрос. Това каза по bTV зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. 

 

Вярвам че истината до край ще излезе наяве, защото както е написано в светата книга - няма нищо тайно, което да не стане явно. Вярвам, че се движим по трудния път на разкриването на истината. Ако хората използват повече здравия разум ще си отговорят, че няма как нормален човек да си държи пари, пък да не говорим кюлчета в нощното шкафче. Това звучи несериозно, подчерта Дончев. 

 

Той добави, че ролите в парламента трябва да бъдат ясно обособени. "Кой управлява и какво прави опозицията. Не виждам причина от размиването на ролите. В политическата история на България имаме такива опити – хем да управляваш, хем малко да си в опозиция. В опозиция и малко да управляваш е нечестно, това е бъг в системата на демокрацията. Никой не е казал, че опозицията за всичко и на всяка цена трябва да е против. Безкомпромисна, зла опозиция не помага на никой. Тя трябва да е последователна конструктивна критична – това е добрата опозиция, коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

 

Той коментира и прословутата закуска в американското посолство. "Може би прекалено много вълнения и напрежения се натрупа около тази закуска. Аз редовно пропускам закуската, не е добър пример, но редовно я пропускам. Нормално е мисиите на приятелски, на партньорски държави да се интересуват какво става в България. Опитите за политическо инженерство не е най правилното нещо и надявам се да не става дума за това. Отстояването на съюзническите ни интереси е едно когато става въпрос за външната ни политика там е нормално да има разговори да има преговори да има общи решения", каза народният представител от ГЕРБ-СДС. 

 

Две неща не бива да се случват. Първо, българското правителство да се конструира някъде извън страната. Това е ексклузивна отговорност на гражданите и след това на българските политици. Второ, вътрешни проблеми да се решават чрез външни фактори, допълни бившият вицепремиер.

 

На въпрос за свалянето на кабинета Томислав Дончев заяви:
"От гледна точка на интереса на републиката според мен бе по правилно, извън всякакви политически страсти – защото правителството просто не се справя. Ако не трябва да бъда мек, бих ви задал на вас въпроса какво добро и правилно нещо е направило това правителство. Най-големият грях не са само секторните грехове, понеже  коментираме сектори, цени, инфлация. Може да направим анализ каква част са породени в България и каква част от проблемите са привнесени. Но най-големият му грях е друг – това е тоталното рушене на политическата система".

 

Дончев изброи част от най-големите грехове на правителството на Кирил Петков:
"Трансфер на народни представители, за да се осигури подкрепа.  Политическо насилие, връщане на политически репресии – това е най-големият грях. Когато веднъж направиш подобно нещо опасността някой да те репликира след това е много голяма. Надявам се да не се случи и да не се превърне в традиция".

 

Ако някой е правил нещо по отношение на диверсификацията на доставките на природен газ, това сме ние, заяви още Дончев. "Газова връзка с Румъния, осигуряване на финансирането, избор на строител, начало на строителството. Съжалявам, че не можахме да довършим въпроса с така наречения интерконектор. Повече източници на газ не означава само сигурнст, в нормална ситуация означава възможност да се избира най-добрата цена", подчерта бившият вицепремиер.

 

Според мен целия репертоар с който бяхме атакувани преди година и половина-две, те са няколко опорни точки – те няма да устоят на натиска на времето и ще се разбере че всичко това е скроено с политическа цел, добави Дончев.

 

Възможно е да има правителство, доколкото разбирам трансферния прозорец е още отворен, гласовете  които не стигат са 4-5 човека, добави той. "Разбира се стои въпросът как гласувайки по един начин преди месец, кое те мотивира след месец да гласуваш по друг начин. Може би е някакъв морален катарзис, може би е глас от отвъдното, може и да става въпрос за по-комерсиални подбуди, но по този въпрос може да гадаем. Трябва да има ясно разпределение на ролите кой управлява и кой е опозиция", заяви Томислав Дончев.

 

 

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени