Томислав Дончев: Изнудване е условието за правителство на ГЕРБ без Борисов

Политика със заклинания не се прави. Нужен е смислен политически дебат

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: bTV

Изкарах Ковид-19 без тежки последици, каза в предаването "Тази сутрин" по bTV вицепремиерът Томислав Дончев. На въпрос какво за ГЕРБ ще означава "победа", той каза, че това би било ГЕРБ да е първа политическа сила, с достатъчен парламентарен ресурс, за да формира управление. 
"Труден е въпросът с кого бихме управлявали. Всички коалиции, в които сме управлявали са се случвали след месеци преговори", добави той. "Водим разговори без кръчмаря - не знаем какви ще са резултатите, кои партии ще са в НС", изказа съмненията си Дончев. Има партии, които единственото им говорене е срещу нас. В отношенията в полиитката е като в отношенията с хората - трябва да постъпваш честно и почтено. Ако трябва да се прави нещо, което не е честно за хората, тогава е редно да кажеш - не успях, допълни той.

 

Що за изискване е правителство с участието на ГЕРБ, но без лидера на партията, реагира Томислав Дончев на въпрос възможно ли е правителтво без премиер Борисов, а примерно самият той. "Това е изнудване", беше категоричен той. Експертен кабинет звучи много умилително, но ако погледнем историята на българия, ще видим, че такива правителства са се проваляли тотално. "Добър експерт не означава добър политик, той освен експертизата трябва да може да поставя цели, да гарантира постигането им, да увлича хората", добави Томислав Дончев.

"В коалиция с ДПС не можем и няма да влезем. Няма такъв формат като "неофициална коалиция"!", бе категоричен вицепремиерът Дончев. 

 

Болниците да не са търговски дружества, да ги регистрираме например като читалища - това какво ще промени, какво ще стане, разобличи една от основните опорки на БСП Томислав Дончев.
"Това е заклинание, политика със заклинания не се прави. Нужен е смислен политически дебат. Нека този, който каже някакво такова заклинание - например да се вдигнат заплатите три или пет пъти - как, по каква технология, с какви средства ще се реализира", разясни той.

 

Зелените коридори ще бъдат възстановени до дни, когато се появят новите дози. "Нека да не представяме като български един европейски проблем. Ние нямаме никакви предразсъдъци, дори да се наложи да доставяме ваксини на базата на билатерални споразумения. Унгария организира сепаративна процедура през тяхната Агенция за лекарствата. Всяка ваксина, за която имаме доказателства, че е безопасна и имаме разрешение да се ползва, ще бъде доставена", обясни вицепремиерът Дончев.

 

Надяваме се към есента да влезем с милиони ваксинирани и преминали през вируса, за да можем към края на годината да приключим с пандемията. Текат разговори с държави извън ЕС, ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Руската ваксина например - на базата на  двустранен договор можем да доставим такава ваксина, разкри вицепремиерът Томислав Дончев. 

 

 

Още от "Политика"

Антон Хекимян: Цяло лято не стигна на Васил Терзиев да оправи надлеза на "България"

Само преди 1 година същият човек беше задръстил София с клишетата "Писна ли ви от задръствания" по време на предизборната си кампания, пише още общинският съветник от ГЕРБ-СДС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени