Томислав Дончев: Кирил Петков иска да превърне КПКОНПИ в инструмент за репресии

Дните на кабинета са преброени, удължаването на живота му не е от полза за никого, убеден е зам.-председателят на ГЕРБ

Томислав Дончев, ГЕРБ
Томислав Дончев, ГЕРБ Източник: Zonanews

Притеснява ме повече това отвъд закона - намерението за какво да се ползва този орган. Това, което чувам като анонс от премиера Петков е, че той има нужда от още един инструмент за политически репресии, коментира пред БНТ идеите за "реформа" на КПКОНПИ депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на партията Томислав Дончев.

 

Няма политическа логика ГЕРБ да даде 12 депутати, които да гласуват в подкрепа на правителството, "От тук нататък дните на това правителство са преброени. Ако участващите партии мислят за самосъхранение, животът му трябва да приключи по-бързо, смята той", коментира той.

 

По думите му, съставянето на програмен кабинет е проблемно: "Т. нар. експертни или програмни кабинети много често галят ушите на хората, но практиката обичайно е различна. Основният проблем е кой подкрепя такъв кабинет и кой ще носи отговорност за него. Откъде ще намерим такива политически стерилизирани фигури", заяви Дончев.

 

"За мен, за съжаление, може би се отива към избори, смята той. Особени шансове за сформиране на кабинет с втори мандат аз не виждам", допълни той. "Волята на народа ни е отредила да сме опозиция, подчерта депутатът от ГЕРБ. Според него, сега е дошъл моментът за вот на недоверие, животът на този кабинет не бива да бъде удължаван изкуствено", отбеляза депутатът.

 

"Съдбата на бюджета е абсолютно неизвестна. Гледайки отношенията в коалицията има всички рискове той да не събере достатъчно мнозинство и да не бъде гласувана актуализацията. При всички случаи, липсата на актуализация е лоша новина", каза още Дончев. Не трябваше да се предприема тази авантюра с пенсиите, добави той.

 

"По-високият размер на пенсиите се покрива с очакване на постъпления от Националния план за устойчивост. Ако допуснем, че това е възможно, през 2023 г. проектите от плана трябва да се изпълняват с пари от бюджета, допълни Дончев. С подобна бюджетна политика аз не знам дали през 2023 г. пенсионерите ще могат да получават пенсии", смята Дончев. Той посочи също, че помощите за бизнеса категорично не са достатъчни като размер и са твърде закъснели. 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени