Томислав Дончев: Надявам се никой от евродепутатите ни да не разказва канибалския сюжет

Не искам да бъда лош пророк - тези избори ще бъдат сериозно предизвикателство, предупреди Дончев

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: bTV

Прозрачност е писмото на нашите евродепутати. Не става дума за "клепане" на държавата и решаване на български политически проблеми. Надявам се никой от евродепутатите ни да не разказва канибалския сюжет, защото това само би навредило на държавата ни. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в предаването "Лице в лице" по bTV.

 

Има процедура, която е обявена от българското законодателство и тя се прилага строго съобразно закона. Това не е проста техническа операция, допълни Дончев по казуса с т.н. "подслушвания". "Не изключвам опит да бъде изфабрикувано нещо, имахме и такива жанрове", добави той.

 

Аз призовавам, настоявам, очаквам, всичко, което се е случило в ББР да бъде проверено от този, който трябва. Светлина, повече светлина, както е казал Гьоте. Ние говорим за 8 кредита от 10 хиляди раздадени. Нека всичко да бъде проверено, но не и в ситуация на обществени сензации, призова бившият вицепремиер. 

 

"Осветляването на политическото наследство е нещо нормално, но това трябва да става професионално. Нека не забравяме, че основната задача на правителството е да организира честни и прозрачни избори. Не искам да бъда лош пророк - тези избори ще бъдат сериозно предизвикателство", предупреди Дончев. 

 

Той обърна внимание, че гласуването само с машини, вкл. в чужбина, ще създаде сериозни трудности. И всичко това - в съчетание с хартиени бюлетини, които да стоят в резерв при срив на машинното гласуване. 

 

"Трудно ще намерите по-критичен и самокритичен човек от мен - можете да питате колегите ми. Но сега имаме политически оценки, не обективна критика от служебното правителство", разкри зам.-председателят на ГЕРБ. 

 

Планът за възстановяване и устойчивост е добър, съответства на нуждите на българските граждани, на изискванията на европейските инститиции, каза Дончев.

 

"В него беше направен много труден баланс между обществените очаквания. В този смисъл освен техническите и профсионалните очаквания, най-трудното беше балансирането между тези обществени очаквания", обясни той. Бившият вицепремиер каза, че когато службеното правителство направи своя план публичен, тогава ще го коментира. 

Още от "Политика"

Премиерът Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария

Служебният премиер посочи, че ключови външни приоритети на страната ни остават присъединяването към Шенген по суша и приемането в еврозоната

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-СДС: Заводът за преработка на отпадъци ударно запълва депото в София и сепарира два пъти по-малко материали за реци

Проверка на терен от общинските съветници на ГЕРБ през април показа, че на депото на София се заравя РДФ-гориво, вместо то да бъде реализирано

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени