Томислав Дончев: Няма да допуснем най-тежката конституционна криза - представителство, в което никой не вярва

"Държавата се опитва да оказва помощ - поредица от срещи със здравните власти, финансови компенсации. Както казах преди малко, надявам се до седмица да сме ясни и конкретни кога ще отворят заведенията. Възможността да изпиеш едно кафе някъде - това е свързано и с емоционалния статус на хората, знак, че живеят нормалния си живот", каза в предаването "Здравей, България" по NOVA вицепремиерът Томислав Дончев

Томислав Дончев в NOVA
Томислав Дончев в NOVA Източник: NOVA

Има мерки в защита на заетите, и на бизнеса. Но няма мярка, която може да гарантира приходи на бизнеса, аналогични на тези, когато бизнесът работи, беше категоричен Дончев. 
"НАП е обработила заявленията за помощите, очакваме нотификацията от ЕК и веднага ще се разплатим. Много от мерките се финансират от държавния бюджет, но точно тази мярка за подкрепа на бизнеса се формира от ЕС. При някои фирми, които са в сивия сектор има уплах дали получаването на пари по тези мерки няма да доведе до разкриването им като част от този сектор. Във времена на криза всички компании, особено тези в сферата на услугите са изложени на риск. Държавната помощ е вид подпомагане, но то не може да замести реални приход" каза вицепремиерът.

Неговото убеждение е, че е важно държавата така да управлява пандемията, че да даде възможност на бизнеса да се случи по-скоро неговото завръщане към реалната дейност, която носи достатъчни приходи. 

 

По отношение на ваксинацията вицепремиерът Томислав Дончев каза, че отчитането на всякакви мееждинни данни показва как тече процесът, но не показва как ще завърши. А завършваето на този процес е въпрос на ваксинационна стратегия - някой използват само едноразово ваксиниране, по-широк кръг от населението.
"Нашата стартегия е друга - ние сме разчели двуразово ваксиниране. Като финален резултат, който ще окаже влияние на темпа на пандемията, съм убеден, че България няма да се представи по-зле от другите европейски държави. Забавяне на ваксините няма, ние се съобразяваме с темпа на доставка на ваксините. Държавата е взела здравно решение за темпа на ваксинация, по препоръка на българските лекари и учени", обясни вицепремиерът Дончев. 

 

По въпроса за видеонаблюдението в изборния процес Дончев каза, че то би било една добра практика, още една мярка за прозрачност на изборния процес. 
"Аз не намирам нищо лошо в една такава мярка. Имаше притеснения за това дали има техническа възможност за видеонаблюдение в реално време във всички 12 000 секции. Тук дебатът е дали говорим за видеонаблюдение в реално време, или ще се прави запис. Изборният процес обаче има и политически резонанс - много партии се опитват да натрупат точки, говорейки за нарушенията му. Самият изборен процес, така както са конструирани изборните администрации, той не дава възможност за големи нарушения. В цялата верига има представители на различни политически сили, което съдържа различни противоречащи си интереси и това изключва да се правят манипулации. В крайна сметка, протоколът, който бъде оформен ще е публичен достъпен. Какво лошо има да се създаде още една мярка за прорачност?", добави Дончев. 
Лично аз не виждам нищо лошо да се записва изборния процес. Но промените трябва да ги направи НС, категорично каза той. 
"Няколко са подводните камъни при гласуването по пощата - липса на гаранции, че пликовете с гласа на българските граждани могат да бъдат доставени навреме, другата причина за притеснение е липсата на 100-процентови гаранции за тайната на вота. Разбира се, основен наш приоритет е всички български граждани да имат възможност да гласуват, където и да се намират. Но в същото време наше задължение е да изключим всякакви възможности за изборни злоупотреби. Представете си, че получим гласове по пощата на покойници - такива казуси възникнаха в Австрия, в САЩ", подробно обясни Томислав Дончев.
Тогава днешните разговори за манипулации, ще ни се сторят като детска игра в сравнение с онова, което ще се разрази при наличието на само 5 такива случаи, например, изрази основателни опасения той. 
Ние нямаме причина, нямаме интерес да ограничаваме тези общности в чужбина, ако видите резултатите от предишни избори, в чужбина ние имаме много достойни резултати, добави Дончев. 
"Няма да допуснем най-тежката конституционна криза - представителство, в което никой не вярва. Ударите по изборния процес не са добра политическа технология", заключи Томислав Дончев.

Това, което Цветанов говори е класическа конструкция да подкопаваш доверието в изборния процес, добави Дончев. И каза, че той се е позиционирал като политически опонент на ГЕРБ и това обяснява неговото говорене. Всички, които ще обслужват подвижните урни ще бъдат ваксинирани. Ще има лични предпазни средства за всички членове на изборните администрации, за членовете на СИК, може би и прозрачни стени, които да отделят членовете на СИК от гласуващите. 
Томислав Дончев беше категоричен, че всички членове на изборните администрации ще бъдат третирани като приоритетна група за ваксиниране. 
Дончев попита какви крила има в ГЕРБ, тъй като водещият Виктор Николаев задъхано настояваше да отговори кои крила ще надделеят след изборите в ГЕРБ. Вицепремиерът спокойно обясни, че не знае за крила в ГЕРБ, а що се отнася до въпроса за коалиция - темата коалиция винаги е трудна, тя предполага компромис и от едната, и от другата страна. Това винаги е труден процес, затова трябва да се прави при максимална общност на интересите, на принципите и целите. Коалиците не могат да се правят на приниципа за постигането на аритметично мнозинство в парламента, завърши Томислав Дончев. 
 

Още от "Политика"

Антон Хекимян: Цяло лято не стигна на Васил Терзиев да оправи надлеза на "България"

Само преди 1 година същият човек беше задръстил София с клишетата "Писна ли ви от задръствания" по време на предизборната си кампания, пише още общинският съветник от ГЕРБ-СДС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени