Томислав Дончев: Нямаме контрол върху копчето "Еnter" на Гешев, нямаме и скелети в гардероба

На въпрос дали ще се стигне до ситуацията, в който Иван Гешев иска имунитета на Бойко Борисов, Дончев заяви, че това би било "тъжно и контрапродуктивно"

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: Zonanews

Обезпокоително е, ако процесите в съдебната система имат толкова пряко отражение върху всичко, което става в политическата система. Така зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев отговори пред bTV на въпроса скъса ли Иван Гешев заедно с оставката си и първия мандат. Според него темата за промените в Конституцията е интересна.

 

"Промени в Конституцията звучи абстрактно добре като смяна на автомобила, закупуване на жилище и т.н.", каза Дончев.

 

"Почти всички, които говорят за промени в Конституцията, не са готови с конкретен текст, който трябва да се измени. Имаме консенсус за това какво трябва да се смени особено по отношение на съдебната система. Всички зависимости по вертикала и хоризонтала да бъдат ограничени. За това са необходими не само промени в Конституцията, но и в законодателството", коментира още зам.-председателят на ГЕРБ.

 

Той категорично отрече партията да има контрол върху копчето "Еnter" на главния прокурор. "Интересен въпрос е кой е свързан с този бутон и кой може да го натисне", допълни Томислав Дончев.

 

На въпрос дали ще се стигне до ситуацията, в който Иван Гешев иска имунитета на Бойко Борисов, Дончев заяви, че това би било "тъжно и контрапродуктивно".

 

"В тази ситуация това ще изглежда само и единствено като репресии и би завършило този процес на пълен демонтаж на държавността, който тече през последните години", смята зам.-председателят на ГЕРБ.

 

На въпрос може ли главният прокурор да открие скелети в гардероба на ГЕРБ, които да извади, Дончев заяви, че нямат гардероб, нито пък скелети.

 

Според Томислав Дончев единственото работещо решение е кабинет с ясен мандат, който да свърши 10 конкретни неща, сред които е отключването на съдебната реформа. Да прокара пътя на България към Шенген и еврозоната, да бъде приет бюджет и да се отпуши европейското финансиране.

 

"Ще стигна и още по-далеч – кабинет, чийто министър-председател предварително си депозира оставката в Народното събрание, ако не свърши нещата до определен срок", заяви Дончев.

 

На въпрос ще чуем ли в понеделник неговото име като част от проектокабинета на Мария Габриел, той заяви, че не бива. "Имам самочувствието на експерт, но наред с това трябва да си дадем сметка, че съм ярко обагрена политическа фигура. За да бъде един подобен кабинет вид успокоение от политическата криза, в него трябва да са безспорни фигури и ако може, да не всяват такова политическо или обществено разделение", смята Томислав Дончев.

Още от "Политика"

Атанас Атанасов: Почти сме установили - изтеклият запис не е от таблета на Радостин Василев, замесени са спецслужбите

Председателят на ДАНС, с участието си в тази постановка, която бе разиграна в открито заседание на НС, сам си отряза главата, защото зае политическа позиция, което е недопустимо за деполитизиран началник", коментира съпредседателят на "Демократична България"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени