Томислав Дончев: Опасна политическа технология е да заявиш в аванс, че изборите няма да са честни

Каквито и мерки за подпомагане и компенсации да има, те не могат да заместят реалния стокооборот, коментира днешните протести на ресторантьорите вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Още от деня" по БНТ

Вицепремиерът Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев Източник: Zonanews

"Задачата на политиците, които носят отговорност за финалното решение, е да направят комплексен анализ и, доколкото е възможно, да се съобразят с интереса на всички. Водещият интерес тук е този, свързан с общественото здраве. Политиката в сферата на здравеопазването също е политика. Политика невинаги е скверна дума в партийния смисъл. Много е трудно някой да бъде съвършен в тази ситуация, дори и в световен мащаб. Каквито и компенсации, и мерки да има, няма как те да заменят пазарния стокообмен. Няма известен алгоритъм кой, кога, къде и колко трябва да затваря като превантивна мярка срещу COVID-19", посочи вицепремиерът. 
Томислав Дончев каза, че всяка ограничителна мярка е обект на дълги дискусии с участието на лекари и експерти.
На въпрос как ще реагира държавата в случай, че заведенията отворят на 1 февруари, въпреки здравните ограничения , Томислав Дончев каза: "за зло или добро аз не е здравен инспектор". И допълни: "Ако ме питате дали ще отида да изпия една бира някъде, не бих си позволил да го направя".
По отношение на забавянето на изплащанията вицепремиерът каза, че няма схема стартирала от една година, за да говорим за забавяне от една година. "Ние караме администрациите да правят неща,които досега не са правили. Разбираем е гневът на хората да искат компенсации веднага, съжалявам, че не може да отговорим на техните искания толкова бързо. Освен за интереса на тези, които чакат изплащания, трябва да мислим и за интереса на данъкоплатеца", посочи Дончев. 

 

"Днес обсъдихме здравните параметри, икономическите параметри са тема на отделен разговор. Приходите от ДДС са много по-добри от очакваното. Ситуацията не предполага безотговорен оптимизъм. 
Има и здравен, и икономически алгоритъм какво трябва да се прави. Няма консенсус дали и кога ще има трета вълна. Анализираме внимателно броя на заболелите, връщането в училище не е довело до негативно увеличение на заболелите. 
По казуса с ваксините вицепремиерът Томислав Дончев разясни, че в България "използваме веднага всички ваксини,които сме получили. Разликата между стратегиите е, че в България ваксинираме двуразово. Не само ние, но и другите държави получават по-малко дози. Това е проблем за ЕК. Преговорите се водят от страна на ЕК. Коя ваксина да се е използва не е обект на политическо решение. Интрига и спекулации са твърденията за облаги в полза на някоя фирма". 
"Опасна политическа технология е да заявиш в аванс, че изборите няма да са честни. Какво би станало ако спечелят тези,които твърдят,че изборите ще са нечестни?", риторично попита Дончев. 
"Нито една от коментираните технологии не решава спора за честността на вота. И двата типа гласуване (дистанционно, по пощата) създават риск за фалшификации. Разликата между нас и другите е, че те могат да дават всякакви предложения, но отговорността за тяхното прилагане е наша. Това да си срещу някой издава собствената ти безидейност", коментира той.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени