Томислав Дончев описа причините за бедата, връхлетяла България - лъжата, политическата шарлатания, арогантността, неграмотността и политическото насилие

България е в ситуация да се питаме как ще преодолеем щетата в публичните финанси, добави той

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: Zonanews

"Всичко, което казаха колегите, е вярно. Но то не се е случило от самосебе си. За него има причини и то си има ясни автори. Причините – лъжата, политическата шарлатания, арогантността, неграмотността и политическото насилие. Авторите – може да видите лицата им навсякъде по пътищата на страната". Това заяви бившият вицепремиер и настоящ водач на листата на ГЕРБ-СДС в Габрово Томислав Дончев по време на днешното представяне на листите на партията в София.

 

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: Zonanews

"Несгодите са урок, който трябва да научим и да не допускаме това да се повтори. Преди кризите на първо място трябва да се справим с политическата, трябва да върнем диалога, професионализма и ясната отговорност в парламента. България има нужда от силно правителство", заяви на събитието Томислав Дончев.

 

"България е в ситуация да се питаме как ще преодолеем щетата в публичните финанси. Ще се справим, но не за 1, а за 4 години, няма да се вдигат данъците, но ще трябва по-добра събираемост. Имаме резерв в излишните разходи, които направиха предишните управляващи. Другото е да спрем кражбите. Не сме просто антикризисен екип, можем да предложим модернизация в образованието", подчерта Дончев.

 

"Ние ще спрем кражбите. Не сме просто антикризисен екип. Можем да  приложим политики за модернизация на страната. На първо място - образованието и науката отново ще бъдат върхов приоритет във всяко едно възможно измерение. То започна с продължаване на успешния модел за връщане на децата в клас, по-високи заплати на учителите, дигитализация на учебния процес, модернизирано съдържане. Икономическа трансформация - строителство на нови индустриални зони, нови инвестиции, стигайки до помощ за дигитализация на бизнес, преход към производство и услуги с по-висока добавена стойност, умни политики по декарбонизация, електрическа мобилност, зелен водород, системи за съхранение на енергия", заяви Томислав Дончев.

 

"Съдебна реформа - започвайки от модел, включващ конституционна промяна за отчетност на главния прокурор и стигащ до предложения за по-бързо и ефективно правосъдие. И разбира се, инвестиции в инфраструктура - ще довършим "Хемус", "Струма", тунела под Шипка. Ще продължим с инвестиции в пътната, железопътната инфраструктура, градската среда. Не за друго, а защото хората имат нужда от това. Ние можем и знаем как. Можем да носим отговорност и да водим България напред и сме се справяли навсякъде", каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

Как ГЕРБ ще реши проблемите
Как ГЕРБ ще реши проблемите Източник: Zonanews

"Въпреки емблематичната ми скромност, нека да напомня - вие знаете, че можем и знаем как. Ние сме се справяли с кризи! Освен, че сме се справяли с кризи, ние знаем как да градим, защото можем да носим отговорност, защото можем да водим България напред. И сме се справяли навсякъде - на местно, на национално и на европейско ниво", завърши Томислав Дончев. 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени