Томислав Дончев: Радев сигурно е искал да вземе инициативата от Сашо Томов 

След скандала с джиповете и доклада на ОЛАФ парите трябва да се върнат практически веднага. Това каза в студиото на предаването "120 минути" по bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: bTV

Забавянето на доставките има на всички типове ваксини по различни причини, основно поради проблеми с производството. Получаваме много по-малко ваксини, говоря като Европейски съюз. В България предприехме друга тактика или стратегия, не знам коя е по-подходящата дума, за прилагане на ваксината. Знаете, че ваксината е двуразова, в други страни ползват друга методика - те при получаване на дадена ваксина ваксинират масово населението и не изчакват втората доза. Не знам кое е по-правилно, но всички наши учени и експерти споделят, че изчакването и поставянето на втората доза е по-добрата политика. Така Томислав Дончев отговори на настоятелните напъни на водещата Цънцарова да напласти внушението си, че сме били на последно място в Европа по ваксинации. 

Цънцарова отново артикулира изтърканата опорка за съмнителното поръчване на най-много бройки от ваксината на "АстраЗенека". Дончев отговори, че когато са правени поръчките миналата година точно тази ваксина е изглаждала като най-напреднала във фаза на разработка и производство. "Изглеждаше тогава, че тя ще бъде одобрена най-бързо. За съжаление не се случи така", добави вицепремиерът Дончев. За "АстраЗенека" преговорите са водени на европейско ниво, локалните представителите на една компания нямат никакво отношение към договорянето на ваксини на европейско ниво. Така за пореден път обясни Томислав Дончев отхвърли внушенията, че България е поръчала най-много точно от тази ваксина, защото майката на евродепутата Ева Майдел е местния представител на компанията "АстраЗенека".


Никога не ми е приятно, когато България се споменава с нещо лошо навън. Не бих използвал думата “позор” относно президента. Този скандал не влияе добре на президентската институция. Ако парите са дадени за едно, а са похарчени за нещо различно. България трябва да възстанови 6 млн. евро в бюджета на Европейската комисия заради нарушения от страна на МВР при покупката на 350 автомобила, беше категоричен Томислав Дончев. Има вариант за обжалване, но той не знае дали ще се възползваме от него и обясни какви може да са нарушенията:
"Първата линия – по линия на провеждане на самата процедура, където са нарушени правилата на свободния пазар и честната конкуренция , или е направена така че да фаворизира един участник пред друг. Има и куп друга хипотеза, че са дадени пари за едно, а са похарчени за нещо различно. Смятам, че може да е комбинация от двете - адаптиране и променяне на условията на процедурата и претенцията на ЕК е, че парите не са похарчени за това, за което са дадени", обясни Дончев.

Темата е типът закупен актив, а не в срока. Аз съм против раздаването на телевизионно правосъдие. Кой е виновен ще реши българския съд. Обичайно парите се връщат веднага, когато се поискат от ЕК. Не знам кой е подал сигнала, това би могъл да е друг производител на автомобили, допълни Дончев. Той каза, че Владислав Горанов продължава да бъде член на ГЕРБ и като такъв има право да прави номинации. Не бих могъл да знам кой какви номинации има, каза Дончев дали Цецка Цачева или Младен Маринов ще са в листите, каза още Томислав Дончев. Със сигурност ще имаме предизборно споразумение със СДС.
"За последно видях Христо Иванов докато чаках за участие в едно студио на bTV преди няколко мсеца. Така отговори вицепремиерът Томислав Дончев на въпрос дали е канил Христо Иванов за съвместно участие на парламентарните избори", разкри вицепремиерът Томислав Дончев. 

Вицепремиерът отговори, че вероятната причина Румен Радев да е избързал с обявяването на кандидатурата си за втори мандат може би е желанието му да изземе инициативата от Александър Томов, който го е изпреварил с издигането му. 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени