Томислав Дончев: Ултиматум от наша страна няма, има отговор на ултиматум

От няколко дни между ГЕРБ-СДС и ПП задочно се разменят ултиматуми за промените в кабинета след март

Томислав Дончев, ГЕРБ-СДС
Томислав Дончев, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews

"Вчера на Изпълнителна комисия г-н Борисов ни запозна с хода на преговорите и цитира г-н Петков, който е казал повече от веднъж: "Ако Денков не е външен министър, отиваме на избори". Това обяви в предаването "Лице в лице" на bTV зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по повод най-актуалния сблъсък между партньорите в управлението – дали Мария Габриел или Николай Денков да е външен министър след ротацията.

 

От няколко дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков задочно си разменят ултиматуми за промените в кабинета след март.

 

"Ултиматум от наша страна няма, има отговор на ултиматум. Има опит за малко повече нормалност, малко повече логика и малко повече разум", уточни Дончев. По думите му преди 9 месеца от ГЕРБ са се съгласили да участват в управлението при "на пръв поглед неприемливи условия" – да имат само един министър.

 

Той припомни, че преди да се формира кабинетът е имало поредица от тежки преговори. "Съгласихме се да участваме в сглобка. Направихме компромиси. Единственият пост, който получихме беше на външен министър. Съгласихме се, въпреки, че по-големият не е равностойно представен в правителството. Направихме огромен компромис. Имаме подписано споразумение. Бих описал случващото се, като нахалство. Г-жа Габриел се справя добре, по оценка на всички. Напрежението ще стане по-голямо – това не е демократично и не е редно", подчерта той.

 

"Направихме много компромиси в името на това България да има работещо правителство. Ние имаме претенции то да работи по-добре. Склонни сме да направим още един малък компромис – да излъчим друга фигура за външен министър. Имаме достатъчно подготвени хора. Опасявам се обаче, че тук свършва компромисът. Ако си прекалено толерантен към нахалството, то може да се превърне в норма, а ти в глупак. Разговорите продължават. Аз призовавам за повече разум", каза Томислав Дончев.

 

Дончев коментира и скандала в съдебната система, след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса. "Всеки подобен клуб в прав система е тумор, който разяжда плътта ѝ отвътре. Колко още нотариуса имаме около съдебната ни система? Знаят ли службите? Политиците дължим на всички граждани максимална прозрачност и честност за изборът на ръководства на регулаторите", заяви той.

 

"Никого не искаме да плашим с избори. Кондицията ни за избори е висока, но никой не иска предсрочни избори. В момента има трус. Боя се, че критичното количество мъдрост е нужно на колегите. Основният проблем е резултат и институционалната работа за обществото", каза още той.

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени