Томислав Дончев: В Плана за възстановяване има проблем в частта енергетика, ще предизвика драстичен ефект в икономиката (НА ЖИВО)

Жечо Станков от ГЕРБ обяви, че цената на тока днес е достигнала рекордни стойности и е минала 600 лв. за мегаватчас

Пресконференция на ПП ГЕРБ
Пресконференция на ПП ГЕРБ

Няма как да сме изцяло критични към Плана за възстановяване, тъй като 85% от него отговарят на нашия. Особено в частта за подкрепа на бизнеса.Идеята е да ви представим обективен анализ на документа от Плана за възстановяване и устойчивост. Добрите новини са че, най-после имаме официално внесен план в ЕК. Втората е, че спрямо първата версия на плана на служебния кабинет, последната има няколко подобрения, и тя се връща към варианта от нашето правителство, или мерките за бизнеса. Това каза по време на брифинг на ПП ГЕРБ Томислав Дончев от ГЕРБ.

 

За мен проблем е окончателното отпадане на средствата за изграждането на напоителни системи. Това е искана мярка от селскостопанските производители. За съжаление програмата за саниране, както е изработена в момента, няма да работи. Доработването на някои проекти е добра стъпка, допълни той.

 

В плана има един проблем и това е частта енергетика. Голяма част от предложените инвестиции ще предизвикат драстичен ефект в икономиката, обясни още Дончев.

 

Жечо Станков от ГЕРБ обяви, че цената на тока днес е достигнала рекордни стойности и е минала 600 лв. за мегаватчас. "Днес в 8 часа сутринта цената е 599 лева за МГч, в 8 часа вчера - 625 лева. Откакто енергетиката съществува това е най-високата цена в българската история! Да сте чули нещо от МЕ? Не приеха предложението ни за подкрепа на бизнеса, която е необходима заради безобразната им политика. Изтърваха сектор "Енергетика". Свидетели сме на провала на кабинета "Радев" в частта подкрепа на всички сектори", добави той.

 

"Свидетели сме на провала на правителството на Радев в частта му за помощ от фризьорските салони, през пекарните, та до големия бизнес. Предложенията за 50 лв. компенсация на мегаватчас са недостатъчни и вече трябва да са поне 150 лв.", заяви той.

 

По думите му в този План няма пари за саниране за обикновените хора. "Средствата за улично осветление са частично възстановени. В момента и общините се нуждаят от средства, защото високите цени на електроенергията и за тях са непоносими", заяви той.

Жечо Станков подчерта, че програмата за саниране изцяло е премахната от Плана за възстановяване, а средствата за улично осветление са частично възстановени, но не достатъчно, за да може да се помогне на общините.

 

Станков заяви, че държавите членки имат право да получат авансово 30% от парите или над 1,5 млрд. лева, което според него вече е загубена кауза, тъй като ЕК има два месеца да разгледа документите, което януари и на практика тези пари няма как да дойдат до края на годината. Като допълнение са внесени 1,5 млрд. лева за фотоволтаична енергийна система на батерии, което Станков уточни, че е най-скъпата енергия.

 

"Според мен това е лобизъм, вместо да ги насочим за нови големи инвеститори", допълни Станков. Той определи като прах в очите на миньорите, като подчерта, че в документа ясно е записано, че страната ни се отказва от въглищата 2038 година.

 

Радев каза четири заучени изречения за Марица Изток. И четирите са лъжи, това показва какъв демагог е той. Това заяви на брифинга водачът на листата на ГЕРБ-СДС в 27-ми МИР Красимир Вълчев. Той допълни, че от 11 000 заети в момента, вероятно ще останат 500. "Радев или  не е запознат, не знае какво пише в Плана, или лъже. Приказките за 2038-2040  е демагогия. Все едно да запишем някой вече починал, че е умрял 2040 година", заяви Вълчев. 

 

Лично се обадих на министъра на енергетиката и да се срещне с екипа, който е изготвил цялостен план по темата, проучен е целият международен опит. Той не го направи, взеха най-лошото възможно решение. Затова смятаме, че зад предложенията им в Плана има  лобистки интереси. Твърдят, че са се допитали до българските университети. Кои са те? Няма такива, коментира Вълчев.



Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени