Томислав Дончев за кабинета на ГЕРБ: Можете да очаквате приемственост и обновяване

Предвиждат се по плана 12 млрд. евро за 5 години

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: БНТ

"Имаме достатъчен ресурс да предложим кабинет. Имената ще станат ясно съвсем скоро. Можете да очаквате приемственост и обновяване. Подкрепа в рамките на това НС би била изненада", заяви вицепремиерът Томислав Дончев в "Още от деня". Той отказа да коментира имена на бъдещи министри и министър-председател, като посочи, че ще ги разберем след няколко дни.

 

Непосредствената задача, която завършва кабинетът "Борисов 3", е Планът за възстановяване и устойчивост и това трябва да се свърши през следващите две седмици. На близо 97% е готова версия 3.0 на плана, който бе започнат през лятото на миналата година с участието на експерти, публични консултации по сектори със заинтересованите страни. "Следващото правителство ще разполага с един завършен план. Негова воля е да прецени дали да го внесе в този вид, да прави ревизия в него, да го доработва или да прави нов план", подчерта Дончев.

 

Разговаряли са с Европейската комисия, че 30 април не е императивен срок и ще прояви известна гъвкавост. Вицепремиерът подчерта, че планът е национален, а не план на правителството. И препоръча на всички политици, преди да ревизират плана, да го прочетат. Предвиждат се по плана 12 млрд. евро за 5 години. "Асфалт в плана няма, санирането е малка част от плана, аз твърдя, че българските домакинства имат нужда от подкрепа, за да помогнем техните домове да са по-енергийно ефективни - това, което се случва в цяла Европа, което е препоръчано от Европейската комисия", заяви Томислав Дончев.

 

Вицепремиерът коментира и електронното управление: "Аз твърдя, че за последните няколко години са свършени някои от най-важните стъпки в посока въвеждане на електронното управление. Ние имаме цели системи, които са изцяло дигитализирани. Ако има нещо несвършено, това, което приемам като критика е електронната идентификация". Дончев поясни, че 6 от модулите на Националната здравна информационна система са разработени, време ще отнеме внедряването им.

 

Две неща остава да се свършат в електронното управление - електронната идентичност и архивите в администрацията трябва да преминат в електронен формат, което отнема време. Такъв проект е заложен в Националния план за възстановяване и устойчивост. 

Още от "Политика"

НАП отчете ръст на приходите с над 914 млн. лева към края на април

Рекордните постъпления от данъци и осигурителни вноски се случват в условия на продължаваща пандемична обстановка и при отложено за юни 2021 г. (вместо до края на март) внасяне на корпоративния данък

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени