Томислав Дончев за съставянето на кабинет: Всички трябва да направим компромиси, да има съразмерност

Отказвам да коментирам персони, добави той

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: Zonanews

Проблемът при преговорите за съставяне на правителство е в подхода, не в имената. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

 

"Има прогрес, има обща законодателна програма, текат разговори по приоритети и политики, по огромна част от темите има консенсус, изборът на правителство може да стане заложник на политически инат - или има мнозинство, или няма. Проблемът е в подхода, не в имената", коментира той.

 

По думите му не е редно вторият да предложи кабинет с изцяло титулярен политически състав, включващ всички лидери на партии, и да каже на първия: просто ни подкрепете. "Това е несериозно. Поемането на отговорност става с форма на участие или и двете партии да направим крачка назад, да кажем време е да инвестираме не в разделение, а в разум. Да се опитаме да намерим не ярки политически фигури, а експерти, доказани хора, в България има такива, да сформираме кабинет, в който нито един от председателите и заместник-председателите на партиите няма да участва", посочи Дончев.

 

Според него е възможно този кабинет да бъде контролиран заедно от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ от парламента. Томислав Дончев подчерта, че и двата варианта - влизането на политици и от двете партии, които може да не са от първата редица или изцяло експерти, са възможни.

 

"Отказвам да коментирам персони. Този, който е по-силен, е по-отстъпчив, всички трябва да направят компромиси, но трябва да има съразмерност. Време е за мъдрост, време е всеки да отстъпи от политическото его. Има пожар и вместо ние заедно бързо да се хванем да гасим пожара, един си прави снимка, друг пуска сирените на противопожарния автомобил, а истината е проста - някой трябва да хване маркуча и да гази пожара", заяви Дончев.

 

По думите му, за да се решат проблемите, политическите лидери трябва да задават посока, а не са се свлушват в най-радикалните си избиратели. "Време е за мъдрост, време е всеки да отстъпи малко от политическото си его, да загърби политическия егоизъм", подчерта заместник-председателят на ГЕРБ. Той каза още, че отношенията на ГЕРБ с президента Румен Радев са станали по-малко емоционални и доста по-институционални, но не са по-малко сложни.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени