"Тренд": ГЕРБ увеличава дистанцията си пред БСП, има близо 7% преднина

Седем партии с шанс да влязат в следващия парламент

За коя от регистрираните партии ще гласувате
За коя от регистрираните партии ще гласувате Източник: NOVA

7 партии са с възможност за представителство в следващото Народно събрание. ГЕРБ увеличава дистанцията си спрямо БСП, достигайки близо 7% преднина. Относно избирателната активност се очаква между 2,5 и 2,9 милиона гласоподаватели да отидат до урните. Това сочи проучване на "Тренд", по поръчка на NOVA, направено сред 1005 пълнолетни българи по метода "лице в лице". Периодът на изследването е 26-30 март 2021 г. 

 

На финала на предизборната кампания не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи спрямо предишните месеци. ГЕРБ остава първа политическа сила с 28.6% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори. Отчита се увеличаваща се дистанция между първите две партии, дължаща се на лека ерозия в подкрепата за БСП (21.8%).

 

Третото място се оспорва от"Има такъв народ" и ДПС, получавайки съответно  12.6% и 12.4% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори. Симпатизантите на ДПС са по-силно мобилизирани и при евентуална по-ниска активност тяхната относителна тежест може да се окаже по-голяма от тази на "Има такъв народ".

 

Пета политическа сила остава "Демократична България" с 5.9% от заявилите, че ще гласуват. В рамките на кампанията се отчита лек ръст на "Изправи се! Мутри вън!" достигайки 4.8% подкрепа. ВМРО (4.3%) е седмата партия, която е с реални възможности за представителство в следващото Народно събрание.

85 процента вече са решили за кого ще гласуват

Реализация на изследването: "Тренд"

Източник на финансиране: Nova Broadcasting Group

Размер на извадка: 1005 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+

Представителност: За пълнолетното население на страната

Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю "лице в лице"

Период на провеждане: 26-30 март 2021 г

 

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени