Тренд: При нови избори ГЕРБ е първа политическа сила

Подкрепата за работата на служебния кабинет е по-малка от негативната оценка

Димитър Ганев
Димитър Ганев Източник: БГНЕС

Същите 6 партии, които са в сегашното 46-о народно събрание, ще влязат в парламента при нови предсрочни избори. Това показва национално представително проучване на Изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

 

Данните от изследването сочат, че в електоралните нагласи ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, но с минимална преднина пред "Има такъв народ". На изборите на 11 юли "Има такъв народ" получи 24,08% и така излезе като първа сила пред ГЕРБ-СДС с вот 23,51%. Разликата е 0,57%. Проучването на "Тренд" от края на юли показва пак крехка дистанция между ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ" от 0,8%, но този път в полза на партията на Борисов.

 

Електорални нагласи и оценка на работата на Румен Радев
Електорални нагласи и оценка на работата на Румен Радев Източник: 24 часа

В битка за третото място остават БСП и "Демократична България" съответно с 14,5% и 14,1%. На 11 юли червената партия получи 13,39%, а "Демократична България" - 12,64%. Данните сега показват твърда четвърта позиция на ДПС с малко над 10% и 4,4% за формацията "Изправи се БГ! Ние идваме!". На 11 юли вотът за ДПС бе 10,71%, а за формацията на Мая Манолова, която още се наричаше "Изправи се! Мутри вън!" - 5,01%.

Подкрепата за работата на служебния кабинет е по-малка от негативната оценка - през юли 40% я оценяват положително, а 42% - отрицателно. Тези данни са много по-реални предвид предвид преобладаващият фон от  отношение към провалената хунта на зелените чорапи. 

 

Как оценявате работата на правителството
Как оценявате работата на правителството Източник: 24 часа

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени