Трети път за година БСП върна неизпълнен мандат

Президентът пренебрегна обясненията на Нинова и напомни: Заедно с неизпълнения мандат управляващата коалиция завещава на служебния кабинет хаоса в енергетиката, която може да прерасне в колапс в икономката и социалната сфера, това е най-тежкото наследство

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БСП

БСП върна неизпълнен третия проучвателен мандат на президента Румен Радев. До това се стигна, след като в сряда 117 депутати от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане” решиха законодателната програма, предложена от левицата, да не влезе в дневния ред на парламента.

 

Обратът в решението на левицата за връщане на третата папка дойде само ден след пленума на партията. Там единодушно социалистите решиха да предложат законодателната програма на депутатите. Чрез вота в зала партията мандатоносител се опита да тества ще събере ли необходимото мнозинство, но без успех. 

 

При връщане на мандата Георги Свиленски каза: "Преди 10 дни с указ ни възложихте да посочим кандидат за премиер, положихме всички усилия за съставяне на кабинет. В последния момент ИТН оттегли подкрепата от законодателната програма. Информирам, че ПГ на БСП връща мандата като неизпълнен". 

 

Президентът напомни: " Заедно с неизпълнения мандат управляващата коалиция завещава на служебния кабинет хаоса в енергетиката, която може да прерасне в колапс в икономката и социалната сфера, това е най-тежкото наследство на това правителство. Затова се обръщам към депутатите за отговорност и намиране на решение за председател на КЕВР още днес". 

 

Радев пренебрегна опитът на Корнелия Нинова да обясни и попита: "Положихме всички усиля да решим проблема с КЕВР - да удължим времето на работа на НС. Искаме да знаем имате ли намерени да удължите работата на НС?" - и отряза: "Призовавам НС да намери решение на казуса до края на тази седмица".

 

След хода на БСП топката отново е в полето на държавния глава. Негово е решението колко още работни дни остават на 47-ото Народно събрание. Процедурата предвижда с един указ президентът да разпусне парламента и да назначи служебен кабинет. Конституцията не е посочила срок, в който това да се случи.

 

От момента, в който Радев назначи служебните министри, започва да тече срок, в който те трябва да организират следващите парламентарни избори. Най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишния парламент. Ако разпусне Народното събрание още този понеделник първата възможна дата за избори е 2 октомври.

 

 

Радев - поздравявам ви за услията за намиране на решение в рамките на третия мандат. Заедно с неизпълнения мандат управляващата коалиция завещава на сл кабинет хаоса в енергетиката, която може да прерастне в колапс в икономката  и соц сфера, това е най-тежкото наследство на това правеителство. Затова се обръщам към депутатите за отговорност и намиране на решение за председател на КЕВР още днес. 

Корнелия-положихме вс усиля да решим проблема с кевр- да удължим времето на работа на НС. Искаме да знаем имате ли намерени да удължите работата на НС? 

Радев - призовавам НС да намери решение нна казуса до края на тази седмиац

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени