Третият мандат е обречен на провал, изборите ще са в средата на октомври

Според конституционалисти най-вероятните дати за предсрочните избори са или 13, или 20 октомври

Народно събрание, герб
Народно събрание, герб Източник: Zonanews

Въпреки надеждите на ИТН за правителство с третия мандат прогнозите сочат, че 50-ото Народно събрание няма да успее да излъчи редовен кабинет. Ако те се сбъднат, президентът Румен Радев е длъжен да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори в двумесечен срок.


Преди това той трябва да посочи служебен министър-председател, който да предложи и служебно правителство. След произнасянето на Конституционния съд, който остави ограничения кръг от хора, измежду които президентът може да избира служебен премиер, новият служебен министър-председател може да бъде председателят на Народното събрание Рая Назарян от ГЕРБ, управителят или подуправител на Българската народна банка - Димитър Радев и Петър Чобанов. Другият подуправител, Андрей Гюров ПП-ДБ, е в неплатен отпуск и води дело има ли основания за отстраняване от поста и е трудно да се прогнозира кога ще завърши. А дали, ако е в негова полза и съвпадне с периода за избор на служебен премиер, той ще иска да поеме поста, няма информация. 


Потенциален служебен премиер може да бъде председател или зам.-председател на Сметната палата, т.е. настоящият служебен премиер Димитър Главчев, Горица Грънчарова-Кожарева или Тошко Тодоров.


Румен Радев може да избира и измежду омбудсмана или негов заместник - в момента няма избран омбудсман, а доскорошният заместник на Диана Ковачева - Елена Чернева-Маркова, подаде оставка през март преди формирането на служебния кабинет. Засега не се очертана депутатите да изберат нов омбудсман в следващите седмици, а и от 17 август започва лятната ваканция на народните представители.


В деня на издаването на указа за назначаването на служебно правителство държавният глава трябва да насрочи датата за предсрочните парламентарни избори. Според конституционалисти най-вероятните дати за предсрочните избори са или 13, или 20 октомври.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени