ЦИК: 6895 са кандидатите за народни представители

В страната стационарните избирателни секции са 11 983, в 9398 секции ще може да се гласува с машини

Димитър Димитров от ЦИК
Димитър Димитров от ЦИК Източник: Монитор

6895 са кандидатите, които участват в надпреварата за народни представители на 4 април. Това съобщи говорителят и член на ЦИК Димитър Димитров на брифинг. Той припомни, че 465 секции ще бъдат образувани в чужбина, като повече от половината вече са получили своите изборни книжа. В страната стационарните избирателни секции са 11 983, 9398 секции ще може да се гласува с машини. В болниците ще има най-малко 88 ковид секции, а колко ще са подвижните секции ще стане ясно след окончателното им образуване.

 

Димитров призова партиите да номинират всички, които са изкарали вируса и, които се явяват доброволци за СИК.

2450 ще са лицата, които ще обслужват транспорта и логистикята. Те са проверени от МВР и ДАНС. Димитров подчерта, че 35 са акредитирани медии, общо 209 журналисти и технически състав. Също така били акредитирани 5 международни медии. 5 социологически агенции ще извършват екзитпол. 28 организации са регистрирани и ще наблюдават изборите или 3401 наблюдатели.

 

Димитров бе категоричен, че тези, които са попаднали в карантина от днес до деня на изборите включително няма да може да гласуват. "Най-големият проблем е назначаването на комисии в ковид секциите. Назначаването на секционните комисии става по предложение на политическите партии. Нека да предлагат всички, които са изкарали вируса и са доброволци", съобщи  Димитров. По думите му на страницата на Държавната агенция "Електронно управление" вече е публикуван доклад на трите институции за одитирането и сертифицирането на машините за гласуване, както и решението на трите институции, че проверката им е установила, че машините, които са тествали отговаря на заданието в обществената поръчка и на техническите параметри, зададени в ЦИК.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени