ЦИК: Най-много заявления за гласуване извън страната са подадени в Турция, във Великобритания два пъти по-малко

Очертава се картина, в която за пръв път ще има близо 800, даже и повече, секции извън страната, коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов

Цветозар Томов
Цветозар Томов

45231 са подадените заявления за гласуване извън страната, като срокът изтича на 15 юни. Най-много са заявленията от Турция 16 363. Това обяви по време на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Централната избирателна комисия дава брифинг във връзка с организацията на предстоящите парламентарни избори.

Заявленията във Великобритания са 8741, в Германия - 6486 и в Испания - 2561 заявления. "Ако някой е следил данните от предната кампания, ще му направи впечатления, че сега заявленията от Великобритания бяха повече от тези от Турция, а сега са два пъти по-малко. Причината за това е в подаването на по-малко заявления за секциите, които са открити на базата на това, че в местата, които са открити такива секции, са гласували повече от 100 души в последните години. Това силно намалява активността в подаването на заявления, защото хората знаят, че там ще има изборна секция, не са достатъчно мотивирани да пускат заявления", каза още той. 

 

"Очертава се картина, в която за пръв път ще има близо 800, даже и повече, секции извън страната. Решението за техния брой ЦИК ще вземе най-късно на 18 юни", посочи Томов. По думите му няма регистрирани много наблюдатели - само от 7 организации, с общ брой 68 лица. 

 

"Това, което предстои в следващата седмица като най-важни решения на ЦИК, освен въпросите около машинното гласуване, които трябва да бъдат разрешени и да има повече яснота в следващите 2-3 дни, ще трябва да се утвърди техническия образец и защитата на бюлетината", каза още той. На 15 РИК трябва да назначат СИК в страната. Ще трябва да се реши и за въпроса за карантинираните.

 

"За разлика от 4 април, сега тези хора са значително по-малко - към момента са 24 000 и 25 000, като тенденцията за стихване на епидемията може да докара там, че те да спаднат двойно", обясни той и изрази надежда, че правилата, които ЦИК прие, за да осигури възможност да тези хора да гласуват, могат да се окажат задоволителни. Той обърна внимание, че в публичното пространство се появиха различни интерпретации за ситуацията след непостигнатото споразумение между "Сиела Норма" и ЦИК относно обществената поръчка за машините.

 

"ЦИК и "Сиела Норма" са в непрекъснат контакт и тази седмица. Това, което не се осъществи и възникна спор за финансовите условия за доставката на нови устройства. Това, че там не се постигна споразумение, не означава, че сме прекратили съвместната си работа със "Сиела Норма". Работи се по въпроса за финализиране на договора от 6 февруари, съгласно който дружеството достави машините и отговаряше за логистиката и софтуерното осигуряване на вота на 4 април. Нещата са във финална фаза, но има някои неща, които подлежат на доуточняване. Затова ЦИК изпрати писма до "Сиела" за изпълнение на някои детайли, свързани с договора между двете страни", обясни Томов.

 

По думите ми ЦИК днес ще обсъди възможността да вземе решение за процедура за пряко договаряне насочена към осигуряването на софтуерното обслужване и логистиката на парламентарния вот и местните избори на 27 юни, за които са нужни машини за гласуване.

 

"В близките 3 дни ще има пълна яснота относно това дали могат да бъдат набавени допълнителни машини. Имаме и предложения и от друга фирма, "Панов" ЕООД, което в официален вид пристигна в ЦИК, и ние ще го разгледаме и ще видим дали ще може да отговори на изискванията и техническите спецификации, които са приети", добави зам.-шефът на ЦИК.

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени