ЦИК обяви резултатите от вота за Европейския парламент

Трима от кандидатите за евродепутати бяха заличени по тяхно искане - Джевдет Чакъров и Искра Михайлова, подали заявление във вторник, както и Росен Желязков

Централна избирателна комисия (ЦИК)
Централна избирателна комисия (ЦИК) Източник: ЦИК

С откази и преференциални размествания първоначалният вид на българската група в Европейския парламент се промени доста в окончателния си вариант. Трима се отказаха пред Централната избирателна комисия в сряда. Това са водачите на ГЕРБ-СДС Росен Желязков и на ДПС Джевдет Чакъров, и третата в листата на движението Искра Михайлова.

 

Росен Желязков
Росен Желязков Източник: Zonanews

За решението на Желязков съобщиха от ГЕРБ, но без да посочват мотивите му. Той ще влезе в 50-ия парламент от Благоевград. Така свой евродепутат отново ще има СДС - главния секретар на партията Илия Лазаров.

 

Останалите четирима на ГЕРБ в Брюксел са досегашните евродепутати Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Емил Радев и Ева Майдел. Бойко Борисов отново ще има най-много свои хора в ЕП, а те ще са част от групата на ЕНП.

 

Андрей Ковачев
Андрей Ковачев Източник: Zonanews
Емил Радев
Емил Радев Източник: ПП ГЕРБ
Андрей Новаков
Андрей Новаков Източник: ПП ГЕРБ

Към тях ще се присъедини Радан Кънев, който размести при ПП-ДБ и с 36 978 гласа скочи от пето на второ място. Другите двама - Никола Минчев и Христо Петров - Ицо Хазарта, се очаква да са част от групата на "Обнови Европа". Рапърът също се издигна в листата с 25 541 гласа.

 

Никола Минчев
Никола Минчев Източник: Zonanews
Христо Петров - Ицо Хазарта, ПП
Христо Петров - Ицо Хазарта, ПП Източник: Zonanews

ДПС запазва трите си места, но от старите евродепутати остава само Илхан Кючюк. С него вече ще са Елена Йончева, която досега бе евродепутат от БСП, и младият Танер Кабилов.

 

Илхан Кючюк
Илхан Кючюк Източник: ДПС

Промяна има и при БСП. Там освен водача Кристиан Вигенин в Брюксел отново ще е Цветелина Пенкова, която измести Румен Гечев. Тя бе единственият досегашен евродепутат, който намери място отново в червената евролиста.

 

Трима ще изпрати и "Възраждане" - Станислав Стоянов, Петър Волгин и Рада Лайкова. ИТН също ще има за първи път човек в Брюксел и това е поетът и сценарист Ивайло Вълчев.

 

Ивайло Вълчев, ИТН
Ивайло Вълчев, ИТН Източник: Zonanews

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени